*

НАЧАЛЕН УЧИТЕЛ СТАНА ЖЕЛАНА И ТЪРСЕНА ПРОФЕСИЯ

|

Десетки са желаещите да започнат работа като начални учители в Област Враца, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Галина Евденова.

„Получавам информация от училищата, че за едно работно място кандидатстват по 40-50 човека. В същото време имаме сериозен дефицит на квалифицирани учители по английски език и информационни технологии. Глад се усеща и за ресурсни учители и психолози. Предстои ни среща с ръководството на ВТУ с цел общо планиране на бъдещите специалности, които ще се изучават там, с оглед дефицитите на учители в определени направления“, уточни Евденова.

На този етап още  не е ясно точно колко паралелки ще бъдат сформирани от новата учебна година. Планът е за 67, но реализираните до момента са 63. В същото време 34 ученици са на поправителен изпит в идните дни, а десетки са решили да продължат образованието си в Правец. Плевен и Кнежа. Заради миграция и бедност драстично расте броят на децата отпаднали от образователната система.

„Издирваме не посещаващите училище, връщаме в клас част от тях, налагаме и глоби, но дори паричните санкции не дават добър резултат. Десетки са наказаните за отсъствия от Бяла Слатина, Мизия и Козлодуй. Стотици са тези, които са мигрирали в чужбина, имаме и няколко деца заживели на семейни начала“, допълни началникът на инспектората.

Застаряват и кадрите, които преподават в училище. Едва 7, 5% от тях са младите, за сметка на тези, които са в предпенсионна възраст. Броят на учениците в Област Враца, които ще се върнат в клас от 16 септември е около 16 000.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez