*

НА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР В МОНТАНА БЕ ПРЕДСТАВЕНА СТИХОСБИРКАТА „ОТ РАЯ ЦВЕТЕ” НА ПЕТЯ ДИМИТРОВА

|

Творческа вечер с поезията на Петя Димитрова по повод премиерата на стихосбирката „От Рая цвете” уредиха Регионалната библиотека „Гео Милев”, Дружеството „Будители” в област Монтана и Славянското дружество в Монтана. Водещата на вечерта Анелия Иванова – Тодорова – директор на библиотеката - предостави възможността за прочитане на три от стиховете в книгата.

„Първата стихосбирка на Петя Димитрова, носеща алегоричното заглавие „От Рая цвете”, не е просто сбор от стихове, а наниз от стойностни стихобисери. Поезията на Димитрова ме впечатли най-вече, защото е искрена, светла и печална – такава, каквато е и умъдрената виталност, преминала през изпитите на живота, за да я осмисли и предаде на другите след нас - каза литературният критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели, представяйки книгата. - Джон Елиът казва, че „поезията не значи да дадеш воля на емоциите, а да избягаш от тях”. Точно към това се стреми и Петя Димитрова. Нейната стихосбирката носи белезите на искрените чувства, на неподправеността и липсата на фалш в междуличностните отношения – драгоценни качества у човека, които прозират като положителна страна в книгата. И още нещо - като бистър планински поток блика силната любвеобилност към живота на лирическия герой, долавя се неговата непоклатима готовност за раздаването на собственото „Аз” в името на най-възвишения идеал.”

За достойнствата на книгата и поезията на Петя Димитрова говориха педагожките Кина Стамболиева, Татяна Езекиева, Наталия Цветанова и Цеца Александрова. Затрогващи думи произнесе и синът на поетесата Давид Йошков.

Поздравление поднесе Александър Герасимов – директор на дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Монтана.

Петя Димитрова прочете някои нови свои стихове и благодари на хората, допринесли за нейното развитие в областта на литературата.

Юлий Йорданов връчи на Петя Димитрова грамоти за нейни отличия в национални литературни конкурси. От личната си библиотека той направи дарение на Регионалната библиотека „Гео Милев” книгите „Наградата „Сахаров” на Европейския парламент” – на български и английски език и „Биографични разкази без ретуш” на нашия земляк проф. двн инж. Иван Байчев.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez