*

НА 26 ЮНИ 2013 г. УСПЕШНО ЗАВЪРШИ ПОРЕДНИЯТ ПОЛЕТ НА КИТАЙЦИ В КОСМОСА /видео/

|

Капсулата, превозваща трима китайски тайконавти, кацна успешно след 15-дневна мисия в космоса, предаде БиБиСи.

Тайконавтите използваха космическия кораб "Шенжоу 10", за да достигнат до китайска космическа лаборатория - модулът Тиенгун 1 - в орбита.

Те проведоха упражнения за ръчно скачване с модула и тайконавтката Уанг Япинг даде видео лекция на студенти на Земята.

"Шенжоу 10" е петата управляема китайска мисия и се осъществи 10 години, след като Китай за първи път изпрати тайконавт в космоса.

Държавната телевизия излъчи кадри с успешното пристигане на капсулата в монголски регион около 8:07 часа местно време.

Тайконавтите излязоха от капсулата към 9:30, тъй като е нужно телата им да се приспособят към гравитацията на Земята. * * * Схемата за развитие на космонавтиката в Китай включва три основни етапа.


На първия етап от космическата програма бяха изстреляни два управляеми космически апарата – „Шънчжоу-5“ през 2003 година и „Шънчжоу – 6“, който успешно напусна земната атмосфера през 2005 година. И двата космически кораба имаха на борда си екипаж.

Вторият етап на китайската космическа програма, част от който е и мисията на „Шънчжоу – 10“, е отработването на технологиите за скачване на апаратите в орбита. За целта правителството на Китай изведе в орбита космическия лабораторен модул „Тянгун – 1“ през 2011 г.

По късно към него се скачиха и непилотираните космически кораби „Шънчжоу – 8“ и „Шънчжоу – 9“, които бяха изстреляни без екипаж на борда си.

Финалният етап от създаването на китайска орбитална станция е очаква да бъде планираното за 2014 година извеждане в орбита на космическата лаборатория „Тянгун – 2“. Ако всичко премине по-план, тя ще се скачи с „Тянгун – 1“ и останалите два безпилотни модула.


ОЩЕ ОТ "С/ЪС/ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez