*

МОНТАНА ПОЛЗВА НЕМСКИ ОПИТ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА РОМИ

|
МОНТАНА ПОЛЗВА НЕМСКИ ОПИТ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА РОМИ

Кметът на Монтана Златко Живков се завърна от едноседмично посещение в Германия по покана на Министерството на външните работи на страната. Там той, заедно с още 9 представители от България и Румъния, е  посетил  райони на Берлин и други градове в северната част на Германия,  където има компактни групи от емигранти от нашата и съседната страна. Представителите на местните власти са били запознати с немските практики в мениджмънта на интеграционни проекти за граждани в неравностойно положение .

Основният повод за посещението е обмяна на опит за кандидатстване по европейските фондове. Програмата е реализирана в партньорство с Гьоте институт.

„Проблемите с интегрирането на  хора в неравностойно положение в Германия са идентични с тези, които имаме ние, заяви Живков. От една страна това са хора без образование, без здравни и социални осигуровки, които не пускат децата си в училище и от друга страна са нелегалните групировки, които ги използват.

Община Монтана в момента кандидатства за финансиране на здравни, образователни, културни и социални услуги в кварталите „Кошарник, Огоста и село Габровница пред  Българо- швейцарската програма за сътрудничество.  Проектът е по  линия за насърчаване на социално включване на роми и други уязвими групи. Управляващ орган е Министерството на труда и социалната политика.  Размерът на финансиране е до 2 милиона и 200 хиляди лева. Средствата ще бъдат усвоени за ремонт на сградите на читалищата в Кошарник и Габровница, а в Огоста ще бъде изграден образователен център.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez