*

МЛАДШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ СУ“НИКОЛА ВОЙВОДОВ“ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ „ЦИФРОВИЗАЦИЯТА – ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАСТЕЖ НА ОБЛАСТ ВРАЦА“

|

„Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“

Махатма Ганди

 

Част от младшите посланици на ЕП от СУ“Никола Войводов“ бяха преки участници в провелия се във Враца областен форум под патронажа на кмета Калин Каменов и областния управител Малина Николова.

На срещата специално място заеха еврокомисарят по цифровизацията – Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев.

Поканени бяха училища от Областта, в които засилено се изучават паралелки по ИТ, за да се обсъдят теми, свързани с развитието и най-вече с приложението на дигитализацията. „България има традиции, но и бъдеще. Цифровизацията има потенциал, услуги и ресурс, но и носи своите рискове.“ Това каза еврокомисарят Мария Габриел в уводното си обръщение към младите хора в залата. Тя очерта развиването на цифровизацията в пет основни направления: изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови умения, дигитални хъбове и суперкомпютър. Според нея на първо място в цифровизацията стои свързаността, свободният и бърз достъп ди интернет и уменията, необходими с ползването и употребата му. Враца в това отношение може да се похвали с първенството си при въвеждането на безплатен и свободен WI-FI в целия град, с което значително се подобрява и освобождава достъпа до мрежата. Не на последно място Мария Габриел очерта значението на младите хора, не само учениците, но и студентите, които могат да ползват студентски стажове, свързани с дигитализарането, като не е задължително студентите да са от специалност ИТ, а напротив, стремежът е все повече хора от други области и сфери да се включат в придобиване и усъвършенстване на цифровите си умения.

Друга цел на българския еврокомисар е създаването на иновативни дигитални хъбове, където да се разработват нуждите на бизнеса, средата и услугите, а самите хъбове с течение на времето да станат специализирани, съгласно търсенето и реализацията на кадри.

Според евродепутата Владимир Уручев Мария Габриел е дала нов тласък и нов път на дигитализацията в Европа въобще с реализирането на европейската програма „Дигитална Европа“, с която ще се подобрят редица услуги - онлайн пазаруване, безплатен интернет на публични места – WIFI4EU, дигитализиране на европейското културно наследство и др.

Кметът на община Враца Калин Каменов представи идеята на Общината да превърне ученическия комплекс във Враца в ИТ център, предлагащ обучения, работа и спорт за младите, които искат да се развиват и реализират в тази област.

Областният управител Малина Николова представи училищата в област Враца, които предлагат такива специалности и заяви категорично, че Враца ще стане дигитален център на Северозападна България.

Най-вдъхновяващо обаче беше представянето на Емилиян Кадийски от Враца Софтуер, който представи своя собствен път в ИТ сферата и заяви, че във Враца тепърва ще се развива ИТ индустрията. Той започна и завърши с любим цитат: „Be the change you want to see in the world” - ” Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez