*

МЛАДИТЕ "БОТЕВЦИ" ПОСЕТИХА ПАМЕТНИ БЪЛГАРСКИ МЕСТА В БУКУРЕЩ

|

На 29 ноември, ученици от историческите паралелки на СУ „Христо Ботев“ гр. Враца посетиха паметни места в Букурещ, свързани с българското Възраждане. Пътуването се осъществи в резултат на дарението, направено от проф. д-р Иван Гаврилов, началник на клиника по гръдна хирургия – УСБАЛ по онкология, град София, който преди месец посети врачанското училище. Пред директора Виктор Кръстев, той заяви желанието си, младите историци да посетят столицата на Румъния, където и днес са съхранени голям брой паметници на българското културно-историческо наследство.

Групата от 48 ученици, водена от преподавателите по история Красимир Богданов и Филипка Цанова и учителят по изобразително изкуство Явор Венчев беше посрещната от големият родолюбец и председател на Демократичния съюз на българите в Румъния проф. Лука Велчов. Роденият в Банат професор приветства възторжено гостите с цитат от стихотворението „България, това си ти“. Обиколката започна с посещение в историческото гробище „Беллу“, където е бил погребан Георги Стойков Раковски. Учениците видяха и грандиозната гробница на братята Евлоги и Христо Георгиеви, дарили средствата за изграждане на Софийския университет, както и гробът на Димитър Хадживасилев, благодарение на когото е изградено търговското училище в Свищов. Сериозен интерес предизвика и обиколката в старата част на румънската столица. Макар и в недобро състояние, все още се извисява сградата на Солаковия хан, където е живял Любен Каравелов, и където са се провеждали заседанията на БРЦК. Възпоменателни са и местата, където са живели Раковски, Ботев, братя Георгиеви, Хадживасилев и където се е намирало българското училище в Букурещ. Учениците успяха да видят отблизо и парламентът на Румъния – втората по големина административна сграда в света, след Пентагона, пред който в момента е разположен националния коледен базар на Румъния. На раздяла, учениците бурно аплодираха проф. Велчов, доказал, че обичта към България и неуморната работа за българската кауза, нямат граници и нямат предели, а чуждото уважение, зависи от самите нас.

Среща с българското възраждане, младите “Ботевци“ имаха и в гр. Русе, който впечатли с къщите-музеи на Захари Стоянов и баба Тонка Обретенова. Освен съхранените артефакти, тези домове пазят и невероятната атмосфера на една епоха, формирала българския национален дух и идеята за държавна независимост. Голям интерес предизвика Пантеона на възрожденците, приютил костите на плеяда български национални герой – Стефан Караджа, Панайот Хитов, Филип Тотю, Никола Войводов, семейство Обретенови, Митрополит Климент/Васил Друмев/, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др.

С уважение към дарителите и досега до тази славна епоха, събуди интереса на младите родолюбци, да опознаят нови паметни места от българската история.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар