*

МЛАДИ БУЛКИ КЪПАХА БАБИ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО НА ОБЩИНИТЕ

|
МЛАДИ БУЛКИ КЪПАХА БАБИ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО НА ОБЩИНИТЕ

На Бабинден жените закарват бабата на река, езеро или кладенец, където се извършва обредното къпане. Всички са накичени с червени чушки и вълна. Песните, които се пеят са с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. Жените се закачат и шегуват със срещнатите по пътя мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома. 

Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. Българинът на този ден почита "бабата", опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото. Тогава бабата става рано и посещава домовете на децата, които е изродила през годината, а понякога къпала до 40-ия ден - до тогава според българските вярвания не се знае дали детето принадлежи на този или на онзи свят. В къщите бабата идва с червен и бял конец, които завързва на децата, както и вълна, от която прави брада на момчетата и коса на момичетата, символизиращо пожеланието и да остареят и побелеят.

След като посети всички деца, на които е помогнала да се родят, бабата се прибира и се подготвя да посрещне родилите през годината майки, които идват "да полеят" на бабата. 
Представителите на община Враца успяха да потопят гостите в традициите и духа на отминалото време и да пресъздадат истинския Бабинден на сцената на изложението. Бабите, облечени в народни носии обраха аплодисментите на публиката. 

Гостите не останаха равнодушни и към песните и танците, с които Враца завърши представянето на региона си.

Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.

http://www.kmeta.bg


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez