*

МЛАДЕЖКИ И КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТЪР ИЗГРАЖДАТ В ЛОМ С ЕВРОСРЕДСТВА

|
МЛАДЕЖКИ И КУЛТУРНО-ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТЪР ИЗГРАЖДАТ В ЛОМ С ЕВРОСРЕДСТВА

В модерен мултифункционален културен и туристически център ще се превърне порутената от десетилетия сграда на бившия младежки дом в кв. Боруна. Това е целта на съвместния проект на Община Лом и побратимената сръбска община Панталей, Ниш, който се финансира с евросредства по програмата  Интеррег България – Сърбия. В Пантелей пък ще се ремонтира път, който води до известната Церянската пещера и манастира „Св. Йоан“.

 Сградата на някогашния младежки дом в кв. Боруна ще бъде основно ремонтирана и с ново оборудване. На първия етаж ще бъдат реновирани салонът със сцената, предвижда се  създаването на посетителски салон и битов кът, както и изложбена зала. На втория ще бъде изграден съвременен младежки клуб с аудио-визуална техника, компютри и безплатен интернет, както и информационно-туристически център. Изцяло ще бъде обновен и дворът, в който ще има беседки, пейки и цветни градини. Предвиден е и паркинг.

 Тридневен рибен фест в Лом с концерт и огнено шоу на плаваща платформа в Дунав, посещение в Церянската пещера с танцов пърформанс, посветен на бог Дионис и манастира „Св. Йоан“ край Ниш, посещения на представители на туристическите организации в Лом и Ниш, както и изработването на информационни културно-исторически продукти на български, сръбски и английски, предвижда още проектът.

 „Радвам се, че сбъдваме една мечта – да възстановим и отново да вдъхнем живот на тази сграда на брега на река Дунав, в която деца, младежи и възрастни да се забавляват. Този проект е особено важен за нас и за приятелите ни от Ниш и с това, че той ще допринесе за популяризиране на културно-историческото наследство и ще повиши туристическия интерес към двата града. “ – каза кметът Пенка Пенкова, която направи първа копка на обекта.   

 Проектът „Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите" е на стойност 598 563,14 евро, от които за Община Лом са определени 369 416.24 евро, а за Градска Община Пантелей - 219 720.38 евро. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez