*

МИКА ЗАЙКОВА ЗА ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ: В ПРОМЯНАТА ИМА ДВЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ КРАЧКИ И ТРИ ОГРОМНИ ФАЛА

|
МИКА ЗАЙКОВА ЗА ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ: В ПРОМЯНАТА ИМА ДВЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ КРАЧКИ И ТРИ ОГРОМНИ ФАЛА

Самият факт, че между първо и втори четене се правят промени, говори за хаос във фискалната политика. Това каза за предаването пред Радио "Фокус" финансовият експерт Мика Зайкова за Бюджет 2021г. по повод промяната на достъпа до детски надбавки. Първоначалната идея беше те да са за всички семейства с деца, а между първо и второ четене в Закона за държавния бюджет за 2021 година се остави подоходният критерий. Припомняме, че аргументът беше, че така ще има повече пари за полицаите, които протестираха с искане за увеличение на заплатите, заради това, че са на първа линия срещу разпространението на коронавируса у нас.
Промяната в детските надбавки има две крачки в положителна посока и три огромни фала, обясни Мика Зайкова.

"В положителна посока е факта, че детски надбавки ще получат семействата, които наистина имат нужда от тях. Най-важното е, че се вдига доходния таван, макар и с малко, но все пак ще има по-голям обхват на деца. Добре е, че се вдигат и самите надбавки, но не е добре, че г-жа Дариткова, която направи предложението, е пропуснала нещо важно. Когато има две деца това е възпроизводство, защото и детските влияят върху демографията, а когато има три деца това е прираст в демографията. Хубаво е да има ръст в детските за трите деца, за да има стимул за демографски прираст. Например детските за три деца за да са по 20 лв. Хубаво е, че се запазват 20-те лева за всяко дете след четири, защото по този начин не се стимулират маргиналните групи, които използват детските и други помощи за издръжка, а не работят", коментира финансовият експерт.
Според Мика Зайкова големият фал е, че се противопостави МВР и увеличението на техните заплати на детските надбавки. "Фал в мотивите на Дариткова е и факта, че увеличението в заплатите на полицаите остава за винаги, а при лекарите увеличенията са само за времето на коронакризата. Не може шеф на водеща политическа партия да каже, че парите за деца ще бъдат дадени на полицаите. Това е контрапродуктивно. Управляващите не знаят какво да правят с парите, с които разполагат", коментира още тя. Срамно е и увеличението на заплатите на депутатите на фона на всичко това, каза още Зайкова.
Според нея настоящите управляващи в България нямат капацитет. Сигнал за разнобой сред управляващите по повод детските надбавки, който може да застраши приемането на Бюджет 2021,  дадоха днес и от ВМРО.  "Не знам какво се случва, тъй като тази идея – всички деца да получават надбавки, беше една от най-добрите. Някак без да бъде питан никой, група депутати от ГЕРБ си позволиха да пренаредят неща. Категорично няма да подкрепим това – внесли сме поправка да няма подоходен критерий. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов за промяната между двете четения на Закона за държавния бюджет за 2021г. Попитан какво ще стане, ако ГЕРБ иска да наложи поправката, отговорът беше, че не би влязъл в тази риторика. Пари има само за маргиналните слоеве на нацията, възмути се Веселинов и поиска да се вземе за граница средният доход в страната. Тези пари са един от малкото ясни сигнали за подкрепа на раждаемостта, настоя Веселинов пред БНТ. Той добави, че който не иска да получи детски надбавки, попълва заявление и не получава.
https://www.actualno.com/

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez