*

„МЕСЕЦЪТ НА КЛАВИШИТЕ“ В СИМФОНИЕТА – ВРАЦА ПРИВЛИЧА С КОНЦЕРТ ЗА ЦЕНИТЕЛИ НА 13 СЕПТЕМВРИ ОТ 19 Ч.

|
„МЕСЕЦЪТ НА КЛАВИШИТЕ“ В СИМФОНИЕТА – ВРАЦА ПРИВЛИЧА С КОНЦЕРТ ЗА ЦЕНИТЕЛИ НА 13 СЕПТЕМВРИ ОТ 19 Ч.

Солисти в концерта на 13 септември са пианистът от световните сцени Тодор Петров и Анна Фурнаджиева - концертмайстор на Държавна опера -Варна. Концертът за ценители ще бъде под диригентство на доц. д-р Христо Павлов, директор на Симфониета -Враца, в обновената градска концертна зала.

В програмата са включени: Лудвиг ван Бетовен, 1-ви концерт за пиано и рядко изпълнявания у нас Йохан Хумел - концерт за цигулка, пиано и оркестър. Хумел е смятан за един от най-значимите пианисти на своето време и най-силният конкурент на Бетовен, с когото го свързва приятелство. И двамата са били известни с импровизаторското си майсторство. Хумел остава в музикалната история със своите импровизации върху творби на Бетовен, изпълнени на траурната церемония за кончината на най-великия сред композиторите.

Солистите Анна Фурнаджиева и Тодор Петров поддържат дългогодишно творческо партньорство, като двамата музиканти винаги залагат на интересни програми с премиерни изпълнения на творби от известни композитори.

Цигуларката Анна Фурнаджиева е родена в Бургас. Завършва с отличие СМУ "Панчо Владигеров" в Бургас и НМА „П. Владигеров“ в София в класовете по цигулка на проф. Стойка Миланова и проф. Ели Казакова, и камерна музика при проф. Димо Димов и проф. Жени Захариева. В края на 2002 г. печели конкурса за концертмайстор на Държавна Опера-Варна. Анна Фурнаджиева е канен музикант като концертмайстор и солист в много градове в България и задгранични турнета. Свирила е под ръководството на световноизвестни диригенти като Джанлуиджи Джелмети (Италия), Милен Начев, Росен Миланов, Камен Големинов, Иван Маринов, Георги Димитров, Аркадий Лейтуш, Ералдо Салмиери и др. През 2009г Анна Фурнаджиева основава струнен квартет "Арте", с който изнася многобройни концерти.

Пианистът, проф. Тодор Петров е завършил НМУ „Л.Пипков“ в София и НМА „П.Владигеров“ в класа на проф. Богомил Стършенов. Специализира в Париж и Ница в класа по пиано на Пиер Сенкан и Жан-Мари Даре, камерна музика при Морис Женрон и клавесин при Хюгет Драйфус. Активно концертира в Италия, Англия, Франция, Германия и други европейски страни. Участва в много музикални фестивали - като солист на оркестъра на Арена ди Верона на биеналето във Венеция, като солист и диригент на Камерен оркестър Студио Примо в Стреза и Варезе, като солист и диригент на Камерата деи Лаги във Варезе. Работи с известни музиканти от световен ранг, преподава в Музикалната академия в гр. Сус, Тунис, занимава се с музиковедски изследвания. Записал е 26 компактдиска в БНР, направил е първия запис в България на клавесин, а за 250-годишнината от рождението на Моцарт дирижира всичките девет вечери на Моцартовите концерти в Италия.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez