*

МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ВРАЧАНСКА ПРОЛЕТ“ 2019

|

„Уважаеми участници в 13-тия международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, позволете ми да ви приветствам с „Добре дошли във Враца” от името на кмета на Община Враца – г-н Калин Каменов. Радвам се, че 4 дни ще бъдете не само наши гости, но и наши партньори и приятели, защото фолклорът, танцът и музиката винаги радват и сближават хората. Прекрасно е хората по света да общуват помежду си чрез езика на музиката, танца и фолклорната самобитност, защото те не познават граници. Надявам се, че Враца с красивата си природа и колоритните си хора ще ви хареса и дори ще се почувствате сред близки приятели, ще срещнете разбиране, топли чувства и подкрепа! С вашето участие празникът ще бъде незабравим, а сцената колоритна и неповторима! Благодаря ви, че ще направите дните ни по-весели, цветни и пъстри! Желая ви прекрасни преживявания в нашия град! На добър час!“. С тези думи заместник-кметът Петя Долапчиева откри ХІII издание на международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”!

В културното събитие, което се организира от Община Враца, участват над 400 танцьори от 20 състава от Молдова, Албания и България.

Фестивалът беше открит на площад „Христо Ботев“ с кратки танцови визитки на всички състави, участващи в тазгодишното издание на празника на танците и фолклора.

В следващите дни, централните улици на Враца ще бъдат изпълнени с талантливи танцьори, които ще представят своя стилизиран фолклор. Участниците във фестивала ще се включат с концерти в празничната програма на Община Враца.

Първият концерт ще се състои в събота на Лазаровден – 20 април и е с начален час 11:00. На централния площад „Христо Ботев“ освен обичаят „Лазаруване” със свои изпълнения ще се представят гостуващите състави от България. Гала-концертът, в който участие ще вземат състави от Молдова, Албания, състав при Посолството на Индонезия и България, започва в 18:00 ч. в градска концертна зала. Входът е свободен.

ХІII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет” ще продължи и на Цветница - 21 април, неделя, с дефиле, което тръгва в 10:30 ч. от паметника на „Св. Софроний Врачански” и концерт от 11:00 ч. пред Драматично-кукления театър.

Преди официалната церемония на откриването на фестивала заместник-кметът Петя Долапчиева посрещна в сградата на Община Враца ръководителите на съставите. В рамките на срещата гостите представиха своите състави и благодариха за отправената покана да участват във фестивала „Врачанска пролет“. Заместник-кметът приветства делегациите и ги увери, че с изпълненията си ще спечелят любовта на врачанската публика. „Убедена съм, че гостуването ви във Враца ще остане прекрасен спомен и тук ще намерите добри приятели“!

 

 

 

 

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez