*

„МЕЖДУ КЛАСИКАТА И РОКА“ – ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА ДИРИГЕНТА ДИМИТЪР КОСЕВ

|

В понеделник, 25 май от 18:20 часа БНТ 1 ще излъчи документалния филм за диригента Димитър Косев „Между класиката и рока“. Автор и продуцент на филма е Петя Пантева, оператор и режисьор - Николай Лазаров.

Филмът проследява творческите търсения на младия диригент Димитър Косев. Едва на 21 г. застава на пулта, за да дирижира Русенската филхармония. Възпитаник на Виенската музикална школа, той излиза извън рамките на стандартния класически диригент. Приема предизвикателството да проправи пътя в България на концертите, съчетаващи класическа и рок музика.
Във филма са представени фрагменти от концертите му със симфоничен оркестър и рок групите „Сигнал“, „Кикимора“, „Диана Експрес“, „Аксепт“, както проектите му „Фалшив герой“ /с музиката на Т. Колев/, „Вечните евъргрийни“ с П. Панайотов, „Шоуто продължава“ /с музиката на Куин;/ „Джазоспекция“. Във филма Димитър Косев разказва за отговорността да бъде диригент, за избора да остане в България, за умението да балансира на сцената между класика и рок.

Роден в град Русе през 1992 г. младият диригент и пианист Димитър Косев е възпитаник на Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ в града. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. През 2014 г. на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Работил е заедно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат на I-ва награда за модерна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianiasts VYP Academy – Виена 2006 г. и за изпълнение на Едвард Григ през 2007 г. Извън диригентската си кариера Димитър Косев е свирил и в групите Division One, Lumberjack Blues Band, СИГНАЛ, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba – Family Business, Alive´N Kickin, Kristal Bardess като басист, пианист и барабанист. През 2015 г. заедно с акустичния проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика „Call for Legends“ на компанията Shure. Печели конкурса за авторска музика „БГ Таланти“ и заедно с Божидара Симеонова са финалисти на конкурса „Бургас и Морето“ 2016 г. Носител на наградата на JCI – „Най-изявените млади личности на България“ в категорията „Културно постижение“. През същата година е удостоен със златна значка „Русе“ и е избран за културен посланик на града. Част от класацията на Дарик Радио – „40 до 40“ за млади и вдъхновяващи личности на 2018 г. В началото на 2019 г. диригентът Димитър Косев е отличен с престижната награда "Златно перо" за 2019 г.

Не пропускайте „Между класиката и рока“ в понеделник, 25 май от 18:20 часа БНТ 1


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez