*

МАЛИНА НИКОЛОВА СТАНА ПАТРОН НА ПЪРВАТА ИНИЦИАТИВА "УЧИЛИЩЕ - ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ"

|

„С радост приех поканата на участниците в Програмата „Училище – посланик на Европейския парламент“ първата Ви инициатива да се проведе под патронажа на областния управител, защото днешното събитие е доказателство, че на територията на нашата област има млади хора, водени и подкрепяни от талантливи учители, поставящи като приоритет в нашето европейско развитие науката и научните постижения. Вие сте образователна институция, чиито цели и постижения в най-пълна степен синхронизират с дискусионната тема и един от примерите в това отношение е Вашият лектор – възпитаник на Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ – Враца инж. Александър Христов“. С тези думи областният управител Малина Николова приветства участниците при откриването на инициативата „Европейската наука – достъпна за всеки“. Събитието е част от дейността на старшите и младшите посланици от Врачанската математическа гимназия, имащи за цел да популяризират политиките на ЕС в сферата на образованието и ценностите на гражданското общество, както и постиженията в областта на науката.

Официални гости на първата от поредицата инициативи бяха кметът на Община Враца Калин Каменов, началникът на Регионалното управление на образованието – Враца Галина Евденова, учители и ученици от град Враца.

Областният управител Малина Николова подчерта, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, участниците в програмата поемат една отговорна мисия – да станат посланици на един от най-важните приоритети, а именно стимулиране на образованието, информационните и комуникационните технологии и развитието на уменията и компетенциите.

„Тази политика на Българското председателство е част от политиката на ЕС за създаването на единно европейско научно-изследователско пространство, в което научните работници могат да работят навсякъде в Съюза и аз искрено Ви пожелавам да станете значима част от това пространство“, заяви Малина Николова. Тя изрази подкрепата си учениците да вземат участие в конкурса на ЕС за млади учени, който е част от инициативата на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение. Българските участници в конкурса за млади учени се избират чрез национален конкурс “Млади таланти“ към Министерство на образованието и науката.

Директорът на гимназията Татяна Василева подчерта, че инициативата „Европейската наука – достъпна за всеки“ е първото мероприятие на учениците от 8. и 11. класове, които целят да извоюват статут на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца като „Училище – посланик на Европейския парламент“. „Европейската програма дава възможност да се превърнем в посланици, да информираме за Европейския съюз и за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз“.

Кметът на Община Враца също поздрави учениците, старшите и младшите посланици. „Вашият гост – лектор инж. Александър Христов, бивш възпитаник на Профилирана природо- математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ – Враца, заедно с екипа от български учени, са неформалните посланици в ЦЕРН“. Той допълни, че по думите на доц. Леандър Литов, в България ще бъде изграден център за лечение на онкологични заболявания с технологии на ЦЕРН. „Това е доказателство, че на България се дава висока оценка в областта на науката. Този проект е получил подкрепата и на президента, и на правителството и показва, че каузата е наистина си заслужава. Надявам се постиженията на българските учени да запалят у Вас силното желание за изследователското учение. Всеки един от Вас може да бъде посланик чрез знания, умения и наука“, заяви Калин Каменов и пожела на участниците да бъдат активни. 

Инициативата продължи с представяне на научно – техническите постижения в Световната организация за ядрени изследвания ЦЕРН от инж. Александър Христов, член на българския екип от учени. Той запозна присъстващите с най-новите технологии, работата по големият адронен колайдер и научните изследвания в областта на физиката на елементарните частици и високите енергии.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez