*

МАЛИНА НИКОЛОВА ПРИСЪСТВА НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ „ПЪРВА КОПКА“ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО ХРАНИЛИЩЕ ЗА НИСКО И СРЕДНОРАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ

|

Областният управител Малина Николова присъства на официалната церемония „първа копка“ за изграждането на Националното хранилище за ниско и среднорадиоактивни отпадъци. За първия етап от изграждането е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 143 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

Символичната "първа копка" бе направена съвместно от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния директор на ДПРАО Дилян Петров на площадка "Радиана", намираща се в непосредствена близост до АЕЦ "Козлодуй".

"Изграждането на хранилището е задължително условие за развитието на ядрената енергетика в България. Строежът на съоръжението е залегнал и в настоящата програма на правителството за управление на Република България в периода 2017-2021 г. – изпълняваме приоритетите си, а не остават само на хартия", подчерта министър Петкова. По думите й при строителството ще бъдат спазени всички международни стандарти и хранилището ще бъде едно от най-модерните съоръжения в Европа. Очаква се то да бъде въведено в експлоатация през 2021 г.

В хранилището ще бъдат съхранявани ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината и бита; отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на I-IV блок на АЕЦ "Козлодуй", както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. В него няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво. Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, с възможност за експлоатация 60 години, като през целия период ще се провежда стриктен контрол на площадката и околната среда. След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години.

На днешната символична първа копка на обекта присъстваха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев, зам.-председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов, народният представител инж. Петя Аврамова, представители на местната власт, на Европейската комисия, Фонд "Козлодуй" и Европейската банка за възстановяване и развитие.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez