*

МАКСИМ ЕШКЕНАЗИ И ГЕОРГИ ЧЕРКИН ГОСТУВАТ НА СИМФОНИЕТА-ВРАЦА НА 5-ТИ МАРТ ОТ 19.00Ч. С КОНЦЕРТА „ШЕДЬОВРИТЕ НА МОЦАРТ“

|

Максим Ешкенази се завръща на врачанска сцена на 5-ти март от 19.00 ч. в концерт с участието на виртуозния пианист Георги Черкин и Симфониета-Враца.

В програмата на „Шедьоврите на Моцарт“ са включени прочути произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, сред които: увертюра от операта „Дон Жуен“ и „Сватбата на Фигаро“, Концерт за пиано и оркестър №9 и №21, Симфония № 25 и прочутият „Турски марш“.

Любимец на врачанската публика, маестро Ешкенази пристига във Враца на 5-ти март с още един прочут български музикант -  Георги Черкин, който покорява сърцата на меломаните и критиката с впечатляваща техника и интерпретации на редица световни музикални шедьоври.

Билетите за интригуващия концерт „Шедьоврите на Моцарт“ на 5.03 от 19.00ч. са в продажба в градския билетен център. Почитателите на Симфониета-Враца вече знаят, че местата в Читалище "Развитие" са ограничени на 30% от капацитета, съгласно противоепидемичните мерки в страната. Можете да закупите билетите си предварително, от касата до х-л "Хемус", тел: 0896718303, 0899827060.

Георги Черкин е роден в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в Музикалната академия в София, където учи при проф. Атанас Куртев. През следващата година е приет в престижната академия “Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли.

Черкин печели първи награди от международните конкурси “Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и “Млади музикални дарования” 1994 в София. Изнасял е концерти в залите: Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. През последните години е награждаван с много награди за принос в развитието и популяризирането на културата и изкуството в страната като “Кристална Лира”, “Златен Век”, “Златна муза“, “Златно перо”, и др.
Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал със Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса, Украйна и др. Активната му концертна дейност включва редица рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др.
През сезон 2007-2008 пианистът открива престижния Международен фестивал за изкуства „Европалия” в Брюксел. В началото на 2009 той е избран от Министерството на културата на България за участие в „Дните на българската култура в Русия”. На този форум пианистът изпълнява като солист на Софийската филхармония Концерт за пиано и оркестър №3 от П.Владигеров.

 

Определян като изгряваща звезда сред съвременното поколение млади диригенти, Максим Ешкенази е описван още като „енергичен и интелигентен” музикант, който дирижира с „пълна увереност и проницателност”. Вестник „Лос Анжелис Таймс” го нарича „харизматичен и вълнуващ”.
От юли 2008 г. Максим Ешкенази е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony в САЩ. Сред предишните му ангажименти като диригент са тези на музикален директор на младежкия оркестър „Бейкърсфилд” и на асистент-диригент на Оркестъра на Colburn School в Лос Анжелис. Преди това Ешкенази е бил музикален директор на Младежкия симфоничен оркестър на Пасадена, както и на Камерния оркестър „Музика на промяната”, а също така и втори диригент на Американския младежки симфоничен оркестър, както и на Камерен оркестър „Херберт Ципер”.
Ешкенази е чест гост-диригент на най-големите оркестри в България. Отдаден на популяризирането на новата музика, той участва редовно в изпълнения на музиката на съвременни композитори. През април 2007 г. в София, по случай националния празник на Израел, Ешкенази дирижира Оркестъра на Класик ФМ радио със солист – прочутия цигулар Шломо Минц. През август 2009 г. диригентът прави своя дебют на Фестивала Woodstock Mozart в щата Илинойс, САЩ. Един от ключовите му концерти е този с виртуозния цигулар Пинкас Цукерман и Оркестъра на Класик ФМ радио, който предизвика широк отзвук и е излъчен по БНТ.
В Colburn School, Лос Анжелис, Ешкенази е музикален директор и диригент на Колбърнския камерен оркестър и на Колбърнския симфоничен оркестър. Музиканти от Колбърнския оркестър под негово диригентство гостуваха в България през септември 2010 г. Други негови забележителни изяви от последните години са концерта с американската цигуларка Мидори и Оркeстъра на Класик ФМ радио в цикъла „Музиката на Америка“ (май 2011 г.), концерта със световноизвестия цигулар Джошуа Бел и Орекстъра на Класик ФМ радио, отново в цикъла “Музиката на Америка” (февруари 2013), създаването на фестивала и образователната програма „Фортисимо“ (2010 г.), гостуването му в „Европейски музикален фестивал“ с Младежки оркестър Pacific Symphony в София, Пловдив и Варна (юни 2011 г.) и др.
Ешкенази започва да учи цигулка на петгодишна възраст при своя баща. Завършва НМА в София и заминава да специализира цигулка и оркестрово дирижиране в Университета на Южна Калифорния, САЩ. Възпитаник на няколко диригентски школи и симпозиуми, включително школата на Пиер Монтьо в Мейн, Ешкенази е удостоен с аспирантура по дирижиране в новосъздадената Американска академия по дирижиране към Музикалния фестивал в Аспен през лятото на 2000 година.
Максим Ешкенази е запален спортист и лицензиран пилот. В последните години живее в Южна Калифорния.

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez