*

ЛЯТО, ПЪЛНО С ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ПОДАРИ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ХРИСТО БОТЕВ” НА ДЕЦАТА НА ВРАЦА

|
ЛЯТО, ПЪЛНО С ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ПОДАРИ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ХРИСТО БОТЕВ” НА ДЕЦАТА НА ВРАЦА

Акцентът на тазгодишната програма „Лято в библиотеката“ бе насочен върху инициативи, които стимулират творческото и научно мислене, креативността и талантите. Малчуганите активно се включиха в приказна лятна читалня на открито в градинката зад паметника на Христо Ботев, а по-големите в забавна научна лаборатория за лесни експерименти и архитектурна работилница за пътешественици. Тийнейджърите намериха своето призвание в Академията по графичен дизайн.

          В помощ на  извънкласните  дейности по интереси екипът на библиотеката разработи  интерактивна игра „Книжно колело“ за насърчаване на четенето на учениците от II до ІV клас. В периода 16-30 юни общо 114 ученици  се включиха в играта с предизвикателства, при която всяка активност ги препращаше към интересни заглавия и книжни поредици, подходящи за тяхната възраст. 

         Лятна академия по Графичен дизайн предизвика тийнейджърите, които искаха да тестват своите умения в сферата на дизайна и художественото оформление. От 20 юли, в продължение на 6 седмици, участниците създаваха реален проект под менторското ръководство на Мария Георгиева - графичен дизайнер с над 10 години опит в международна среда и огромно желание да предаде своя опит на младежите от Враца.

Всеки четвъртък в периода от 17 юни до 15 юли в „Детски отдел“ и във филиала на Регионална библиотека малки архитекти сглобяваха 3D макети на емблематични сгради като: Емпайър Стейт Билдинг, Айфеловата кула, часовниковата кула Биг Бен, Статуята на свободата и Бурдж ал-Араб в Дубай в „Детска архитектурна работилница”. 

През месец август сутрините в четвъртък продължиха със забавна научна лаборатория за любознателни многознайковци. През STEM обучение нашите експериментатори откриваха невероятните свойства на солта, водата и опознаваха човешкото тяло. Влязоха и в ролята на детективи и сваляха пръстови отпечатъци, не се затрудниха и в разгадаването на тайни послания, написани с невидимо мастило.

Петъците на „Лято в библиотеката“ бяха запазени за читателските клубове за ученици от 11 до 16 години. Тийн Зоната е мястото, където приказливците, можеха свободно да изразят своето мнение и да споделят магията на четенето.

Най-малките приятели на книгите и през тази година имаха възможност да се насладят на вълшебни приказки, прочетени от интересни гости,  танцуваха и рисуваха любими герои.

 

През летните месеци, библиотечните специалисти проведоха общо 35 събития в рамките на програмата „Лято в библиотеката”. Участие взеха общо 1063 деца и тийнейджъри.

 

Благодарим на всички ентусиасти, взели участие  в приказното „Лято в библиотеката“! Очакваме Ви и следващата година по същото време...

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez