*

КРАСИМИР КАМЕНОВ: ЛОБИСТКИ ИНТЕРЕСИ СЪСИПВАТ КОНЕВЪДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ

|

Лобистки интереси, облечени в законови промени, са на път да унищожат коневъдството в страната, казва Красимир Каменов от Асоциацията на коневъдите в България. Той разказа предисторията на предстоящите промени в Закона за стопанисването на земеделските земи, с които конете ще бъдат заличени като пасищни животни. Тези изменения ще лишат коневъдите от евросубсидии, което автоматично ще унищожи бранша.

“Истината е, че група хора прокарва лобистки текстове, чрез които да се възползва и да вземе за ползване пасища, приведени в състояние, съответстващо на изискванията, а коневъдите ще трябва да пият една студена вода. Интересите са големи, защото става въпрос за средства в размер на 4-5 милиона лева. Това е задкулисие и ние няма да се примирим с това. Ако бъдат приети тези промени, ще завалят дела срещу България, защото се нарушава Директива на ЕК, в която ясно е регламентирано, че конете са пасищни животни и допринасят за възстановяване и поддържане на биоразнообразието”, коментира Каменов.

Той допълни, че Асоциацията по коневъдство е изпратила Декларация до всички институции – до Министър председателя Бойко Борисов, Президента Румен Радев, Омбудсмана Мая Манолова, до всички парламентарни групи в НС.

 

 

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez