*

КОЙ Е НАЙ-ДЪЛБОКИЯТ СОНДАЖ, КОЙТО НЯКОГА Е БИЛ ПРОБИВАН?

|
КОЙ Е НАЙ-ДЪЛБОКИЯТ СОНДАЖ, КОЙТО НЯКОГА Е БИЛ ПРОБИВАН?

По време на Студената война нещата по света стават малко повече от странни, поради  няколко причини. От маски за лице за дегизировка до заплахи за взривяване на  ядрени бойни глави на Луната. Имало истински реален риск нещата да изкипят и  събитията да прераснат в пълномащабна глобална ядрена война – което наистина е ирония, като се вземе предвид фактът, че се нарича Студена война.

 

Едно от най-странните събития обаче е изграждането на свръхдълбокия сондаж в град Кола, Русия през 1979 година. В следващите редове ще ви запознаем с неговите характеристики.

Началото

Полуостров Кола се намира в северозападните райони на съвременна Русия, близо до границата с Норвегия. Съветският съюз за първи път започва да пробива сондажи там през май 1970 г., използвайки вече архаичната сондажна инсталация Уралмаш-4Е . Първоначално тя се е използвала само за технологични проучвания и анализ.

В разгара на Студената война, САЩ и Съветският съюз се изправят един срещу друг във все повече социални, политически, икономически, технологични и военни направления. Най-известният пример е т. нар. „Космическа надпревара“. Иначе казано, ако е имало нещо, в което някой да бъде най-успелият или най-добрият, гарантирано тези две нации са се опитвали максимално да си осигурят тази титла.

Най-дълбокият сондаж всъщност бил пробит едва две десетилетия по-късно, през 1989 година. Този сондаж е наречен SG-3 и е справедливо да се каже, че той е дал предпоставката за първите опити да се достигане центъра на земята.

Колко дълбоко е стигнал този сондаж?

По отношение на истинската вертикална дълбочина, SG-3 достига невероятните 7,619 мили. Това е над 12,2 км в метрични измервания, но независимо от мерната единица, това е дяволски дълъг път надолу. Това дори не е крайната цел, но неочаквани промени в плътността на земните пластове и температурата осуетяват плановете за по-дълбоко пробиване.

Съвременни сондажни услуги

Към днешна дата този сондаж е изваден перманентно от употреба. Проектът е затворен през 90-те, съвпадайки с разпадането на Съветския съюз. Днес има множество проекти за дълбоки сондажи, най-вълнуващият от които може би е проектът за пробиване през земната кора в мантията.

Земната кора е най-външната част на нашата планета и действа точно като името си - кора. Под нея е земната мантия, която съставлява около 85% от общия обем на Земята. Нито един сондажен проект не е успявал да достигне мантията, но това изглежда ще се промени през това десетилетие. Японският сондажен кораб Шкиу е част от Интегрирана програма за океански сондажи и неговите крайни планове са да пробие под земната кора, в една от най-тънките й точки. което би било важен повод за геотехническата общност.

В България най-често се правят сондажи за вода. Собствениците на къщи с двор все по-често предпочитат да изградят собствена система за добив, отколкото да се доверяват на изградената ВиК мрежа. От една страна това е добра инвестиция, а от друга ви дава независимост.

Факти за свръхдълбокия сондаж на Кола

  • Имал е собствена възпоменателна серия от марки, произведени след нейното изграждане;
  • Въпреки че рекордът му по отношение на измерената дълбочина вече е надминат, SG-3 все още запазва световния рекорд за най-дълбок сондаж, по отношение на истинската вертикална дълбочина;
  • За да пробият толкова дълбоко се стига до проектирането на изцяло нова бормашина, защото предишната им технология не е била в състояние да достигне тези дълбочини!

Работете с утвърдени компании

Всички сондажни услуги изисква специализирана техника и умения за боравенето с нея. Изграждането на хидротехническите съоръжения е от ключово значение за изправното им бъдещо функциониране и е важно фирмата, която наемате да разполага с всички необходими човешки и материални ресурси за изпълнение на проекта.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар