*

КОЙ е Ангела Спасител на даниел бузов и така наречената информационна агенция „трибали“?

|
КОЙ е Ангела Спасител на даниел бузов и така наречената информационна агенция „трибали“?

Безогледното поведение на собственика на така наречената информационна агенция „трибали“ даниел бузов предизвиква съвсем естествено въпроса – КОЙ е Ангела Спасител на този развилнял се и нямащ капка срам „журналист с 20-годишен стаж“? КОЙ е този Ангел Спасител, който му осигурява полицейски, прокурорски, съдебен и какъв ли още не чадър? Въпросът, разбира се, не е с повишена трудност. Аудиторията лесно разпознава обвързаностите и зависимостите, въпреки че често е подценявана в тази посока. Защото - като всеки Ангел Спасител и бузовия се грижи за подслона на чедото си, за неговото препитание, както и за спасяване от неприятности. А това са знаци, лесни за разчитане.

Дълго време се въздържах да отварям темата за „журналиста с 20-годишен стаж“ даниел бузов и за така наречената информационна агенция „трибали“, главно по хигиенни причини. Освен това, винаги съм считала, че ролята на медиите и на журналистите е да информират гражданите, а не да ги занимават със себе си. Сега обаче се налага да наруша този принцип, защото фразата „Убий простака с мълчание“ в този случай не работи. Тя е приложима само към хора интелигентни, които биха разбрали смисъла на мълчанието.  Другите го възприемат като слабост и липса на аргументи. А аргументи в тази посока колкото щеш.

Много красноречива е публикацията в Агенция PIK.BG по повод побоя, нанесен от даниел бузов на временно изпълняващата длъжността директор на общинско предприятие „Спорт и туризъм“ Малина Тошева.

„Скандално! Журналист нападна общинарка! Преби я почти до смърт!

Журналистът и собственик на регионалния сайт „Трибали” Даниел Бузов бе арестуван, за това, че е пребил главния счетоводител и временно изпълняващ длъжността директор на Общинско предприятие „Спорт и туризъм” във Враца, Малина Тошева.

На 25.11.2015 г. в 14:20 ч. в РУ-Враца е получено съобщение за възникнал скандал с побой в град Враца на картинг пистата. На място е изпратен екип, които са установили, че лицето Даниел Димитров Бузов от град Враца е нанесъл телесна повреда на Малина Тошева , главен счетоводител на ОП "Спорт и туризъм" град Враца изявяваща се в комоцио и натъртвания в областта на гръден кош. Тошева е обслужена в ЦСМП- Враца и настанена в ХО на МБАЛ- Враца под наблюдение без опасност за живота. Даниел Бузов е задържан за срок до 24 часа в РУ- Враца. По случая е образувано досъдебно производство.

Оказва се, че Тошева е отишла на проверка по подаден сигнал, че на картинг пистата притежавана от Бузов се режат гаражни клетки. Тя отишла да провери, но вместо да бъде допусната както следва по закон била посрещната от Бузов с юмруци.

Оказва, се че това не е и първият случай на агресия от страна на Бузов. Журналистът рекетирал депутати и бизнесмени, че ако не си плащат ще ги клевети в сайта си. Редовна негова практика било да се пуска компрометиращ материал за определен човек, а след това да иска определена сума за да се свали дописката от сайта. Ако човека реши да не плати парите, следват постоянни материали уронващи престижа на човека.

Бузов побърза да изложи и неговата гледна точка, която се различава както от тази на пострадалата, на полицията и на кмета на Враца Калин Каменов, който според запознати също е заплашван от журналиста. 

Ето и какво написа Бузов след излизането си от ареста: „С прискърбие за някои маргинални сайтове съм длъжен да съобщя, че не съм арестуван и така да се сложи край на избухналата истерия. Днес на картинг пистата във Враца, която се стопанисва от моето семейство, се случи неприятен инцидент и по тази причина всички присъстващи трябваше да бъдем разпитани в районното управление. Подчертавам, че бях разпитван като свидетел, и че не е задържан никой от очевидците, включително и аз. През цялото време водех кореспонденция по телефона с екипа на „Трибали“ и бизнес партньори и по никакъв повод не са ограничавани човешките ми права.

По разбираеми причини докато бях в районното управление, се видях с много служители на МВР и вероятно това е причината да тръгне слух, че съм задържан. Заради инцидента има образувана преписка и тепърва ще се изяснява причината за него. Важното е да се знае, че медицинските прегледи показаха, че няма пострадали лица, въпреки пристигналата линейка.”

Факти, добре известни на всички. Пострадали от това – също.

Чувствам се длъжна да внеса малко повече подробности около кампанията на даниел бузов срещу мен. Правя го заради всички мои приятели, близки и познати, които се притесняват, възмущават и търсят начин да ми помогнат. Очевидно е, че личната му неприязън и непоносимост към мен, се използва и с други цели. За по-голямата част от врачани е ясно кой има интерес личността ми да бъде компрометирана. За онези, които не се досещат ще обясня.

Сигналът за злоупотреби с европейски средства и средства от общинския бюджет при реализацията на проект „Леденика – туризъм без сезони“ бе внесен от мен – в прокуратурата, АДФИ, Европейската комисия, Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, до министър Лиляна Павлова, както и до заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Започнаха проверки от различни институции и въпреки опитите да бъдат спрени, да отлежават във времето и да се прикриват, резултатите не закъсняха. Разбира се, и за мен. Най-ожесточената кампания и заливането ми с помия достигна своя пик точно през февруари т.г., когато започна и щателната проверка на АДФИ. Не е странно, нали? Удивително съвпадение! Което навежда на мисли, че е твърде вероятно в основата на тази компроматна кампания да стои бившият градоначалник и О.П.Г.-то около него. Този извод се налага от само себе си, предвид факта, че именно той и обкръжението му са най-потърпевши от моето журналистическо разследване по проекта за Леденика. Финансовата обезпеченост на това „активно мероприятие“ пък най-вероятно е осигурена през общинския бюджет. Защото през последната една година община Враца е похарчила над 180 хиляди лева за медии. Точно колко от тази впечатляваща сума е потънала в „клоаката“, наречена агенция „трибали“, ще стане ясно до дни.

В случая дори няма особено значение моята личност и опитите да бъда очернена. По-важното е, че АДФИ излезе с унищожителен доклад, доказващ всички злоупотреби и измами. Министър Лиляна Павлова дойде на място и констатира плачевното състояние на проекта, разшумя се в медийното пространство и фактите излязоха на бял свят.

Последва и официална проверка от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

И най-важното – Калин Каменов стана кмет на община Враца. Въпреки опитите на даниел бузов да ме „пришие“ към Калин Каменов, истината е, че се познавам с новия кмет точно толкова, колкото хилядите врачани, които го подкрепиха. Вярно е, че аз лично много исках Калин Каменов да спечели и направих малкото, което зависеше от мен, за да се случи. Толкова...

До тук добре, но очертаващите се драстични финансови корекции по проекта за Леденика ще трябва да ги плащаме всички ние – врачани, плюс близо 30-те милиона дълг, завещани ни от ексръководството. Освен ако новата кметска управа не предприеме необходимите стъпки за търсене на персонална отговорност от бившия кмет. На което се надявам.

Казаното до тук вероятно обяснява случващото се през последната година.

А що се отнася до „загубеното“ от мен дело срещу даниел бузов, е редно да отбележа, че правораздаването в страната ни е триинстанционно. Това, че съдията от първоинстанционния съд е видял нещата по един начин не означава, че по-високата инстанция няма да погледне по-внимателно и да разшие тропоската, направена с бели конци. А и не бива да се забравя, че влиянието на Ангела Спасител няма как да се разпростре над цялата правораздавателна система. Категорично!

Случайно или не, точно сега ми попадна едно страхотно стихотворение с автор Ники Комедвенска, което казва точно това, което и аз си мисля. Прочетете го! Ще ви хареса.

Убий простака с мълчание

Мълчах до скоро. Не че нямам думи

(та те са ми едничкото имане),

но знам, че беше казал някой умен:

простаци се убиват със мълчане.

Обаче не умираха. Напротив -

уютно сред смълчаните им беше,

продаваха на бит пазар живота...

...а цял народ в краката им мълчеше.

И чудя се дали да проговоря -

дано пък бесовете да събудя...

Те, лудите, уж нямали умора,

но кой ще ни повярва, щом сме луди?

И нека прах от мен да не остане,

да ме разпънат с всички кръстни знаци:

простаците не страдат от мълчание,

докато не разберат, че са простаци!

 

Преди да приключа обаче, ще се върна на началния въпрос - КОЙ е Ангела Спасител на даниел бузов и така наречената информационна агенция „трибали“?

С удоволствие ще връча награда на човека, който даде първи верен отговор.

Пишете на e-mail: modernavratza@abv.bg

 

Валя КРЪСТЕВА


ОЩЕ ОТ "БЛОГ НА РЕДАКТОРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар