*

КОРУПЦИЯ В СПОРТА

|
КОРУПЦИЯ В СПОРТА

Става дума за тежки финансови злоупотреби в Международната федерация по вдигане на тежести. Статията е от известния журналист Грит Хартман и е отпечатана в „Берлинер цайтунг”, „Франкфуртер Рундшау” и сайта www.playthegame.org.
Федерацията се ръководи от Тамаш Аян. Същият, който принуди целият ни отбор по щанги да не участва на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Някои от най-известните ни деятели в този спорт наричат Аян „враг №1” на българските щанги, заради мнението му, че всички български треньори и състезатели рано или късно дават положителни резултати на допинг тестовете.Ето и текста на Хартман:В Международната федерация по вдигане на тежести, ръководена от почетния член на МОК, Tамаш Aян, има доста неотчетени милиони долара от олимпийските приходи. Въпреки обвиненията за лошо финансово управление, МОК, с подкрепата на Арбитражния съд по спорта, досега е избягвала да поеме отговорност и да предприеме действия по повод на тези твърдения.

Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести, Тамаш Aян е критикуван за липсата на прозрачност по отношение на олимпийските приходи на Международната федерация по вдигане на тежести.


Неотдавна, по време на годишния конгрес на Международната федерация по вдигане на тежести, в началото на април, Tамаш Aян отново бе в отлично настроение. Унгарецът, който е начело на федерацията по вдигане на тежести от толкова години, подобно на Сеп Блатер, който ръководи футболната сцена, считано от 1976 г. насам в качеството си на генерален секретар и 13 години като президент - бе на път да разкрие добри новини: по негово предложение би следвало на всяка Национална федерация да се дарява билет за предстоящия изборен конгрес в Москва, Русия. Дори Aян се обоснова, че и преди се е случвало да се плащат билетите на делегати от не дотам заможни страни с цел да бъде „купен“ техния вот. Следователно тази акция по набиране на средства е с цел да бъде продотвратена корупцията.Aян, който е на 74 години, в ролята на чистач? Според някои от членовете на Международната федерация по вдигане на тежести това едва ли е така. По-скоро е обратното, това е един от многото епизоди от Международната федерация по вдигане на тежести; като всички следват един и същ модел: отпред на сцената Аян демонстрира едно, а отзад реалността е съвсем различна.

Може да чуете от възмутени длъжностни лица, които искат да илюстрират защо е по-добре при патриарха на Международната федерация по вдигане на тежести да се погледне зад кулисите. В конкретния случай, по техни думи и в превод това ще означава: Безплатното пътуване до Москва осигурява участието на длъжностни лица от Африка. Като това е континент, откъдето Аян винаги е обичал да набира гласове за негови последователи в Изпълнителния съвет на Международната федерация по вдигане на тежести. А само след седмица по време на изборния конгрес самият той би могъл добре да се възползва от тях. Но като за начало Аян ще трябва да се справи с новата ситуация - наличието на конкуренти.

Това се дължи на действия предприети от съюз на длъжностни лица от Европа, Азия и Латинска Америка точно в областта, с която Aян ревностно се бори: корупцията. Отнася се до две швейцарски банкови сметки и неизвестното местонахождение на няколко милиона долара. На този вестник са предоставени множество документи, които датират от 1990-те години. Aян не е отговорил на запитванията. В реалния свят на бизнеса, това би бил случай, с който биха се заели следователите по наказателни дела. В спорта обаче, такива детективски истории се окачествяват като "нарушения на професионалната етика". Понякога. Този път обаче, Арбитражния спортен съд (CAS), със своето временно заключение хвърли малко повече светлина върху някои неясноти.Историята започва преди четири години, по време на последната избирателна конвенция на Международната федерация по вдигане на тежести в Мадрид, в края на март 2009 г. Както и през предишни години, Aян все се оплаква при представянето на годишния финансов отчет: "Никога не е било лесно да се осигурят необходимите финансови средства за нашите дейности".


Тези му твърдения не допадат на някои длъжностни лица: като вероятно само малцина знаят, че Aян печели по 300,000 щатски долара на година за почетния си пост, но на никой не е убягнал факта, че разходите за текущия кабинет на председателя в Будапеща постоянно нарастват, където междувпрочем е назначен и зетя на Аян. На този етап делегат пита защо в текущия балансов отчет няма средства, при положение че предишния е приключен с излишък в размер на 1,6 млн. щатски долара.Възникват и други въпроси по повод на необоснования списък на приходите и разходите, който е само три страници. Всъщност толкова много въпроси, че от устата на шефа на Международната федерация по вдигане на тежести се изплъзва следното изречение В Международната федерация по вдигане на тежести "до пълен отчет на финансовите средства" имат достъп само Изпълнителния съвет и вътрешните одитори.


Въпроси, въпроси


Пълeн отчет на средствата? Много от длъжностните лица чуват това за първи път.


Това се отнася и за новоизбрания Комитет на одиторите, като тяхна работа е да проверяват балансите, представени от председателя. Няколко седмици след изборния конгрес, тримата одитори предоставят няколко въпроса на Aян. Първият касае парични средства от МОК, които от 1992 г. насам разпределят акциите от пазарните приходи от Олимпийските игри към Международните спортни федерации. За игрите в Пекин само в най-новия баланс са отразени 1,3 милиона щатски долара.

.
Aян информира одиторите, че "Ние не желаем да ви изпратим необходимата документация, тъй като в нея има класифицирана информация." Какво се крие зад това изказване разбират одиторите след като правят проверка в Будапеща и поради тази причина те отказват да одобрят новия финансов отчет: По тяхно мнение отчетът не се различава от всички останали счетоводни баланси и финансови отчети изготвяни в продължение на години - "напълно неприемливи".

Защото те отразяват само приходите и разходите на сметка в Националната спестовна банка в Будапеща. А в Швейцария, където са официално основани повечето от Международните спортни федерации има още две банкови сметки. За които, неясно защо, генералния секретар/касиер не е упълномощен да подписва, а Aян е. 16.7 млн. щатски долара са вкарани там, средствата от МОК. Това са много пари за щангистите - техния годиишен бюджет е в размер на 3 милиона щатски долара.


Въпреки това, от 1992 г. насам идват 23,3 млн. щатски долара от МОК. След Мадрид, Изпълнителният съвет на Международната федерация по вдигане на тежести изисква разяснение. На извънредно заседание, дългогодишния вице-президент, Сам Кофа (Австралия), прави изчислението: при нормален лихвен процент от 5% не трябва ли да има 28 милиона долара в сметката в Швейцария? Aян посочва, че е заради загубите на финансовите пазари. И заради факта, че средства от МОК са прехвърлени към сметката в Будапеща. Според официалните баланси това е станало само два пъти през 2004 г. и през 2009 г. Но това пак не обяснява разликата. Дори и на базата на грубо изчисление липсата е значителна: приблизително 5 млн. щатски долара.


Aян обещава да даде разяснение. Назначени са две професионални одиторски фирми. След което председателят разпространява техните открития във вътрешните циркуляри като изпрани с препарат „Персил“ ("няма установени нередности") - разбира се, без да публикува докладите. Поради основателна причина: когато се смеси в цялостната картина, те подкрепят подозрението за неизяснени средства. Експертите, обаче, са имали възможност да прегледат една от швейцарските банкови сметки назад до 1992 г., и то, само до анализа на изпълнението. Според което, са били извършени пет плащания към получателя "Международната федерация по вдигане на тежести " в размер на близо 600 000 долара.В балансите за съответните години, вноската може в най-добрия случай да бъде проследена само веднъж, през 1999 г., където приходния раздел "лихви" е бил необяснимо висок. Освен това "изпълнението", повдига по-големи съмнения относно предполагаемите "загуби" на финансовите пазари - банкерите увеличават активите на Международната федерация по вдигане на тежести. Но преди всичко, транзакциите по втората сметка остават на тъмно.

Само на пръв поглед човек би се зачудил защо скоро след това отново се възцари одобрението в Изпълнителния съвет. "Трябва да защитим нашия председател, за да опазим имиджа на спорта вдигане на тежести", коментира член на Съвета във връзка с докладите на одиторите. Това звучи дори леко критично. Например дори Кофа вече се представя за учуден от измамните цифри, като заявява, че много ценял "финансовите операции" на Аян.Един подход за тълкуване, от вътрешния живот на Международните спортни федерации, където дори лица замесени в скандали могат да остареят необеспокоявно. За Международната федерация по вдигане на тежести, тримата непокорни одитори дават обяснение в следващия си доклад: като препоръчват, че трябва всички плащания към членовете на съвета "да се извършват чрез банкови преводи, защото касаят големи парични суми". Aян отговаря, че: "90 процента от членовете няма да са доволни от това", и той лично не бил съгласен. За да обясните практиката на плащане в брой, казва един председател на Националната федерация по вдигане на тежести „трябва да сте финансови гении". "В някои страни това би заинтригувало данъчните власти.".

Само единайсет служители в областта на вдигане на тежести, повечето от тях председатели на европейски федерации, смятат, че е време за почистване на собствената конюшна. През февруари 2011 г. те обявяват за аферата за липсващите милиони на президента на МОК - Жак Рох. Официално тяхната жалба се отнася до "Финансовото управление на Международната федерации по вдигане на тежести".


След оценка на всички факти, те правят по-конкретно изказване: "По същество, липсата на отчитане на швейцарските банкови сметки и свързаните с тях сделки с тези сметки, означава, че от 1992 г. до март 2009 г., г-н Тамаш Aян е имал скрит фонд на негово разположение без никакъв контрол върху начина на използването на средствата в него". Следва Рох да придвижи този въпрос към Комисията по етика на МОК за едно "по-задълбочено разследване". Жалбоподателите се позовават на пасаж от етичната книга на МОК и на етичния кодекс, който безусловно гласи, че: "Олимпийските средства на Олимпийските страни могат да бъдат използвани само за олимпийски цели“ и тяхната употреба "трябва да бъде ясно отразена в сметките".


Пералнята се въртя в продължение на три месеца. След което правния отдел на МОК оповести резултата в рамките на седем реда: Въпросът е "свързан с прилагането на устава на Международната федерация по вдигане на тежести ". "Следователно, МОК, който зачита автономията на международната федерация, няма да се намесва в този дебат."


Италианецът, Антонио Урсо, Председател на Европейската федерация по вдигане на тежести, както и един от одиторите, не са склонни да се откажат толкова лесно. Те считат, че този отказ е в противоречие с "етичните ценности на олимпизма." Това е съдържанието на жалбата, която в качеството си на частни лица те завеждат в Арбитражния спортен съд. Ответници са: МОК и неговия председател. Решението на Арбитражния спортен съд от миналия юни 2012 г. можеше да бъде обобщен в няколко думи, като съдиите определиха, че това дело е извън тяхната юрисдикция. И все пак те отделят 195 изречения за специално събиране на доказателства, касаещи всички въпроси, по които не може да се заведе дело в рамките на така-нареченото ефективно самопречистване, на което олимпийското семейство уж се подложило със своя закон за спорта. И така решенията на МОК са "окончателни", а също и това на Рох, което е свързано с жалбата на Международната федерация по вдигане на тежести.Неудобна ситуацияСъщо така не подлежи на съдебен контрол и бизнес морала на съмнителни крале на спортните федерации: Само въпросите отнасящи се до събитията от олимпийския цикъл се отнасят за разглеждане в Арбитражния спортен съд. Това не засяга милиарди печалби от големите участници или лошото управление на средства. Нещо повече: Международните федерации не се смятат за олимпийските страни-партньори. Затова, етичния кодекс „не е приложим“.

Цялата история се превърна в едно объркано неудобно положение като съдиите решават МОК да плати една трета от разноските по арбитража като това се свързва със заявлението, че апелиращите са могли „резонно и законно“ да смятат, че КАС можел да приеме апелацията. Но дори без това изрично заявление на неодобрение, решението напомня за един паралелен свят, където господарите жонглират с купища пари без да има правила за тяхното управление. Един деятел от вдигане на тежести определя своето разочарование така: „Международните федерации са автономни, както са автономни те и в корупцията“. И добавя: „Може би сме били наивни да предполагаме, че МОК ще ни подкрепи“. Подозрението че властелините на пръстените предпочитат да защитават лордовете си вместо да разследват тежките симптоми на позорни практики не е далеч от действителността. Аян е в МОК от 13 години, от 2010 г. той е негов почетен член. А експертите на МОК по етичните въпроси, при всяко положение, могат да наблюдават членовете на Олимпа.

Обаче Аян трябва само да се съобразява със своята федерация. Ако “погрешният“ спечели изборите в Москва, ще се увеличи проблема с окончателното изясняване на неговите финансови сделки. Трима от неговите пет опонента искат разследване на сделките със сметките в швейцарската банка и да разберат къде са милионите долари. Неудобен сценарий, и не само за Аян. В началото на годината големите в МОК демонстрираха голямото си доверие в неговите достоинства: Унгарецът отново бе назначен да работи в две комисии. На конвенцията на МФВТ през април президента върна жеста и отправи своите благодарности за „ползотворното сътрудничество“.

Този път, по изключение, всички повярваха на думите му.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"


box_title_arrow.gifКоментари

  • minkov |

    za sajalenie pak gonizbtaha tozi dart mo6enik.i na6ta usa pak glasuvaxa za nego vapreki 4e mnogo dobre 4etoxa tazi statia.

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez