*

КОМПАНИЯ „ЛИЙДВИЖЪН“ ОРГАНИЗИРА ФОРУМ НА ТЕМА: „ВРАЦА – ГРАД НА БЪДЕЩЕТО“

|

„Съвсем скоро във Враца ще бъде създаден първият дигитален хъб в региона. Технологичният център ще предоставя безплатно голям обем от услуги в сферата на информационните технологии, сред които – обучения, сертифициране, развитие на софтуер, работа със софтуерни платформи и управление на дигитални проекти“. Това заяви изпълнителният директор на компания „Лийдвижън“ – Мирослав Петров в рамките на събитие, посветено на Деня на информационните технологии – 4 октомври.

            „Враца е първият град в страната, където бе внедрена модерната система за видеонаблюдение и контрол. През последните няколко години, Общината инвестира средства и разработва много проекти, чиято основна цел е създаването на така наречения – “smart city”. Това е и причината, поради която с моя екип решихме да създадем дигитален хъб, който да е в помощ както на учениците и местната администрация, така и на бизнеса. Изготвени са приоритети в сферата на мобилността, сигурността,енергията, дигиталното образование, които активно да бъдат включени в информационните технологии. Вярвам, че с общи усилия, съвсем скоро Враца ще бъде пример за зелен и дигитален град“ – каза още Мирослав Петров.

            На форума стана ясно, че към момента на територията на областта има функциониращи над 50 паралелки, в които 1143 ученици изучават информационните технологии и програмирането.

            Управителят на два от най-големите телекомуникационни офиси в града – Християн Гешков изрази увереност, че Враца има потенциал да бъде иновативен и умен град. Като пример той посочи, че от разкриването на кол-центровете до момента, са обслужени над 750 000 клиента.

            Дигиталният хъб ще бъде изграден в непосредствена близост до площад „Руски“, в сградата на бившия гарнизонен стол.

            На събитието присъстваха още: изпълняващият функциите на кмет – Мария Попова, областният управител – Малина Николова, заместник областният управител Мирослав Комитски, директорът на РУО - Враца Галина Евденова, директори на учебни заведения ученици от региона, представители на телекомуникационни компании и граждани. 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez