*

КМЕТЪТ ЗЛАТКО ЖИВКОВ ПЯ ХИМНА НА МОНТАНА НА ТРИБУНА ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАДА

|
КМЕТЪТ ЗЛАТКО ЖИВКОВ ПЯ ХИМНА НА МОНТАНА НА ТРИБУНА ЗА ПРАЗНИКА НА ГРАДА

На този ден Господ е дошъл да се пресели в човешкото сърце и това събитие е в отговор на изконния стремеж на човека към Истината. И този глад и тази жажда с нищо друго не може да се удовлетвори. Дори да притежава всичко, неговата душа ще остане жадна за истината, защото тя не е в материалните неща.” С тези думи Видинският митрополит Даниил се обърна към хората на площад „Жеравица”, събрали се да отбележат празника на Монтана – Денят на Свети Дух.

Празникът започна с литургия в храм „Свети, Свети Кирил и Методий”. След нея първенците на града, предвождани от духовенството и следвани от всички гости от страната и чужбина се включиха в литийното шествие до централния площад. На него Видинският митрополит Даниил и Неврокопският митрополит Серафим отслужиха водосвет.

Кметът Златко Живков произнесе традиционното си обръщение към жителите на Монтана и обяви гостите на Монтана пристигнали от близки и далечни страни. Той поздрави с „добре дошли“ кметове от Фонтейн – Франция, Шмалкалден – Германия, Банска Бистрица – Словакия, Каракал и Моцацеи – Румъния, Пирот и Ниш – Сърбия и Дзержинский – Русия.

Градоначалникът  запя химна на Монтана заедно със заместник-кмета Диман Георгиев и децата от детския център „Ние врабчетата”. След изпълнението  бяха пуснати 51 бели гълъба, колкото са дните след Великден.

На тържествената сесия на общинския съвет кметът на Шмалкалден Томас Камински отправи покана за сътрудничество към представителите на руския град Дзержинский, за което кметът на  Монтана да съдейства. Управлението на Шмалкалден има опит с прокарване на мостове за международно сътрудничество на регионално ниво. Местните власти от германския град  съдействаха за установяването на връзките между Монтана  и френския град Фонтейн.

Кметът на Фонтейн Жан Пол Троверо поздрави всички на български език. Той  направи ретроспекция на българо-френските отношение от Х век, когато е сключен първия договор между българи и франки, досега. И въпреки всички полезни връзки между двата народа, Троверо е сигурен, че има много по-важни неща  и това са разума, случайността или това което наричаме съдба, и най-вече сърцето.

Художник, актьор, писател и бизнесмен станаха почетни граждани на Монтана. Отличията им бяха връчени пред всички официални гости на тържествената сесия на Общинския съвет. От днес титлата „почетен гражданин” за своя принос в развитието на Монтана носят  Рени Петрова – дългогодишен преподавател по изобразително изкуство,  разкрила магията на изкуството в сърцата на хиляди деца, писателя и журналист  Мартен Калеев – автор  на книги председател на дружеството на СБП и главен редактор на алманаха за литература, изкуство и култура ”Огоста”. Актьорът Петър Митев беше удостоен с отличието посмъртно, за постиженията му в театралното изкуство, оставили  топъл спомен в сърцата на всички хора от Монтана.

За принос в развитието на местната икономика бе отличен и Крум Христов – създател на фирмата БКК, водещ производител на мебели от метали, с износ в Европа и Северна Америка. Той е създал над 360 работни места и спонсорира значими културни и спортни събития в община Монтана. Христов дари паричната стойност на наградата – 2500 лева, на Центъра за младежи и деца с увреждания в Монтана.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

ВМРО това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez