*

КМЕТЪТ НА ВРАЦА И ПРАПРАВНУЧКАТА НА ДИМИТЪР БОШНЯКОВ ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ВИДНИЯ ВРАЧАНИН

|

Кметът Калин Каменов и праправнучката на Димитър Бошняков – Ана Бошнакова откриха паметна плоча на видния врачански възрожденец и първенец Димитър Бошняков. Постаментът се намира в двора на Възнесенската църква храм–паметник „Св. Софроний епископ Врачански” и е дар от наследниците на врачанина.

„Днес за врачани е двоен празник, защото отбелязваме 140 години от освобождението на града ни и същевременно почитаме един бележит наш съгражданин – Димитър Бошняков. Личност, получила голямо признание за своята дейност в полза на Враца. Животът и делото на Бошняков трябва да е светъл пример за нас. Нещо повече – спомняйки си за него, ние трябва да сме мотивирани да работим в името на развитието на нашия роден град. За мен е голяма чест, че в днешния ден откриваме паметна плоча, в двора на храм „Св. Възнесение“. Надявам се паметта на Димитър Бошняков да бъде пазена от всички нас, а неговия пример да има все повече последователи. Честит празник!“– каза кметът Калин Каменов при откриването на плочата.

Наследничката на бележития врачанин разказа за живота и дейността му. Паметната плоча бе осветена от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий  в съслужие със свещенци.

На събитието присъстваха още председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, зам.-кметът Петя Долапчиева, директорът на Регионален исторически музей Георги Ганецовски, представители на Държавен архив, граждани.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez