*

КМЕТЪТ НА ВИДИН ДАДЕ ОБЯСНЕНИЯ ПО ПОВОД НАПАДКИТЕ СРЕЩУ УПРАВЛЕНСКИТЕ МУ РЕШЕНИЯ

|
КМЕТЪТ НА ВИДИН ДАДЕ ОБЯСНЕНИЯ ПО ПОВОД НАПАДКИТЕ СРЕЩУ УПРАВЛЕНСКИТЕ МУ РЕШЕНИЯ

Кметът на Видин Герго Гергов даде пресконференция в отговор на изнесени в медийното и интернет пространство твърдения за действия на общината, които целят уронване на престижа на институцията и управленския екип.

 

На нея бе представено аргументирано и подкрепено с факти и документи изложение във връзка с доставката на хранителни продукти за детските градини и социалните домове на територията на общината през периода 2011-2014 г.

Беше обяснено, че при сключването на договори през 2011 г. фирмите-изпълнители на доставката са били наясно с финансовото състояние на общината, със запорираната бюджетна сметка и невъзможността й да извършва разплащания по договорите.

В процеса на доставяне на хранителни продукти, те налагат запор на сметката на общината и отказват да извършват доставки. Това изисква незабавни действия, за да се обяви нова обществена поръчка. Изборът на изпълнител по нея се определя от икономически най-изгодна оферта: най-високо качество за най-ниска цена; срок на доставка – най-късно до 24 часа; срок на разплащане – от 360 дни, което означава, че при възможност плащания могат да се извършват още на първия ден, но не по-късно от 360-тия ден.

Предлагането на възможно най-дълъг срок става с оглед предотвратяването на запори върху сметката на общината. Защото при изплащането на запори, се покрива не само дължимото по фактури, а и съдебни такси, адвокатски хонорари, лихви и др., с което допълнително се утежнява ситуацията. Управленският екип на Герго Гергов не допуска подобно нещо да се случи отново.

В изискванията на проведената обществена поръчка е заложена актуализация на цените съгласно държавната агенция САПИ (Система за агро-пазарна икономика) на всяко тримесечие. Доставените хранителни продукти в Община Видин в рамките на 1 година назад са на стойност около 800 000 лв.

С най-голям дял от тях са млякото и млечните продукти – 27%, а яйцата например – с 3%. Представената графика показа, че доставната цена на този продукт е 20 ст. (размер L), без разлика с цената на САПИ. Бяха дадени примери и с редица други стоки, чиято цена е по-ниска от препоръчваната цена на агенцията.

Специално бе обърнато внимание на цените на плодовете и зеленчуците, чиято обща средна доставна цена е незначително по-висока от общата средна цена на САПИ. Една от причините е, че доставките се съпътстват от счетоводни документи и сертификати. Освен това изискванията са доставките да бъдат целогодишни, а не сезонни.

Качеството на доставяните продукти за детските градини напълно отговаря на всички изисквания. В подкрепа на това по време на пресконференцията имаше изказвания от страна на директори на детски заведения. „Освен това заявките, които ние правим към доставчиците, се изпълняват на 100% и в срок. Нямаме нито едно предписание от Агенцията по храните относно качеството на продуктите“ – заяви Диана Димитрова, директор на ОДЗ „Славейче“.

Герго Гергов припомни, че поемайки мандата през 2011 г. е бил изправен пред абсолютна невъзможност да разплати натрупаните сметки. Той се сблъсква със спряно електрозахранване, вода, неразплатени заплати и т.н. „Тогава ние – тези хора, които бяха обвинени в далавери и схеми, намерихме решение и разплатихме всички стари задължения за доставка на хранителни стоки. Елиминирахме възможността да ни извиват ръцете… Ние успяхме – колкото и да ги плаши някои хора това.

Всички договори, подписани от Община Видин отговарят на изискванията и на закона на Република България. Всеки ден от 2011 г. насам ние затваряхме кранчето на каналите, откъдето изтичаха парите на Община Видин. И това много ги боли онези, които направиха бизнес единствено и благодарение на отношенията с Община Видин – десетина човека изкарваха милиони със схеми, подписваха споразумения и източваха пари.

Защо този репортаж („Разследване“, Нова телевизия) излиза в момент, в който ние ясно обявихме, заедно с целия Общински съвет, с изключение на няколко души, които видяхме като главни герои в едно предаване, че е дошло времето да застанем заедно и да кажем: „Не. Стига толкова кражби от Община Видин!“. Към момента Община Видин няма просрочени задължения за хранителни продукти.

Видинският кмет коментира и темата за ремонта на бул. „Панония“ и Водния цикъл, по която също беше атакуван. Той посочи, че на 29.09.2011 г., когато още не е кмет, е била преведена първата сума за разплащане строителството и изпълнението на бул. „Панония“. Гергов обясни, че при встъпването му в длъжност е заварил абсолютно неработещ проект по Водния цикъл.

„Община Видин нямаше никаква проектна готовност – твърдя и се подписвам, да изпълни проекта. Шест месеца общинската администрация положи невероятни усилия и къртовски труд и наново изработихме целия проект. Намалихме самоучастието на общината с около 10 милиона лв., които нашите съграждани щяха да разплащат десетки години напред. И на 26.11.2012 г. Община Видин можеше да се похвали със сключен договор с министерството за финансиране на проекта.

Една година и два месеца след датата, в която ме обвинявате, че съм направил булевард, който по-късно ще разкопая. На 4.11.2013 г. е подписан договорът за изпълнение на Водния цикъл на Видин и до ден-днешен той се работи“ – заяви видинският градоначалник.

Герго Гергов говори още и за многократните заплахи срещу него под различна форма, като сподели, че за всичко това са подадени жалби и очаква компетентните органи да си свършат работата. Той не избегна и така коментираната тема за личния му автомобил: „Във въпросното предаване много активно, с помощта на хора, приближени до една фирма, собственост на Валентин Борисов, срещу която Община Видин в петък взе решение на Общински съвет, с което ние предприемаме всички действия, за да търсим парите си – а те са над три милиона и половина лева…негови близки, приближени се видя как с телефоните снимат кмета „в неговия луксозен джип, който е с цена над 100 000 лв…“ И казаха, че само застраховката на джипа му струвала над 800 лв. на месец“.

В стила на поднасянето на подобни факти, видинският кмет каза: „Пред цяла България заявявам: продавам джипа си за 100 000 лв. и моля медиите да ми помогнат, защото освен стойността този джип вече има и национална известност. След като се намери купувач, който ще плати 100 000 лв., аз, кметът на Община Видин ще направя дарение в размер на 60 000 лв., с които ще разплатя хонорарите на адвокатите, които ще съдят фирмите, близки до Валентин Борисов и с тези пари ще си възстановим надвзетите над три и половина милиона от общината“.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар