*

КАРАКАЧАНОВ ЗА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

|
КАРАКАЧАНОВ ЗА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

„Ромите могат да бъдат интегрирани успешно в обществото, само ако има нужното образование и му създадем трудови навици. И най-важното – ако спрем да му втълпяваме, че има само право. То трябва да разбере, че има и задължения към българската държава“. Това заяви пред БНР вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов относно Концепцията му за интеграция на ромите.


За 25 години процентът на несоциализираните представители на ромите се увеличи многократно, отбеляза той. По думите му проектът му за Концепция за интеграция на ромите е качен във фейсбук страницата му, за да бъде обсъден и много хора да си кажат мнението по него.

„Намерението ми е, като минат 10-тина дни, през които ще тече такова обсъждане, с ресорните министри в тази област, от които зависи интеграцията на това население, а именно министерствата на образованието, социалната политика, регионалното развитие, правосъдието и вътрешните работи – с моите колеги тези неща детайлно да ги отработим и тогава да ги внесем за гласуване в Министерския съвет. Предишните концепции предлагаха наливане само на едни пари и даване на извънредни права. Ефектът от тях какъв е? През 2013 г. малолетните майки бяха 843, през 2017 г. те са 3200. Къде виждате интеграцията?“, обясни вицепремиерът в предаването „12+3“. Той подчерта още, че въпреки изхарчените милиарди, се е увеличил процентът и на неграмотността, и на престъпността. Според него в следствие и нетърпимостта в обществото става по-голяма.

„Проблемът става все по-сериозен и той ще ескалира. Все повече хора стават нетърпими към тези неща. До кога? Какво чакаме – нещо, което да експлодира в държавата ли?“.

Красимир Каракачанов отрече връзка между концепцията му и предстоящите избори: „Видяхте кога казах, че ще го направя – когато ми преля чашата на търпението, след като пребиха един човек. От 20 години говоря по този въпрос – против гетата, против този вид престъпност, за това, че само с труд и образование можем да ги приобщим към обществото, че не може деца да раждат деца, че има паралелни органи на управление – мешерета и всякакви други структури, че 14-годишни момичета раждат деца и т.н. Всяка година в България има избори. Да не правим нищо, защото има избори ли?“.

Опитваме се да си вършим работата, каза лидерът на ВМРО и добави: „Който иска да работи, да работи. Който иска да се кара, да се кара“.

БНР, сн.БГНЕС


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez