*

КАЛИН ДИКОВ: ВАЖНА Е ПРЕВЕНЦИЯТА

|
КАЛИН ДИКОВ: ВАЖНА Е ПРЕВЕНЦИЯТА

С беседа на тема “Туберкулоза!!!” бе отбелязан Световния ден за борба с туберкулозата във Враца. Организатор на инициативата е Калин Диков, здравен медиатор в община Враца.

В беседата се включиха потребители на социалната услуга “Майка и бебе”, студенти от ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” – филиал Враца и граждани.

Целта на инициативата бе да се предостави здравна информация, за да се създаде превенция на това заболяване.

Калин Диков говори за болестта туберкулоза, симптоматика, лечение и предпазване. Присъстващите получиха и здравно-информационни материали по темата.

“Изключително важно е хората да имат здравна информация и да знаят как да реагират, когато забележат симптомите на туберкулозата, както и как да избегнат това заболяване. Това е и основната ни задача – да намалим рисковете от заболяването. В програмата ми са заложени и други беседи по здравни теми, защото превенцията е най-важния елемент”, коментира Калин Диков.

 

Здравният медиатор говори за болестта туберкулоза. Симптоматика, лечение и предпазване. За целта бе изработена презентация по темата. Раздадени бяха здравно- информационни материали по темата. РЕШЕНИE/Я: Темата да бъде включвана и занапред в плана на дейностите на здравния медиатор и да бъде пред бъде представена пред потребители на социални услуги.

 

От 20 до 24 март се провеждат безплатни профилактични прегледи с Флуорограф в общините Хайредин, Козлодуй и Криводол. Инициативата е съвеместна на РЗИ-Враца, Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в областния град и Сдружение «Нов път». Тя вече е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги. Обединените дейности по повод Световния ден за борба с туберкулозата тази година е под мотото: „Обединени да спрем туберкулозата”. По данни на Световната здравна организация туберкулозата е заболяване, което е една от десетте причини, водещи до смърт.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez