*

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ВИДОВЕТЕ МЕЧОВЕ И САБИ? КРАТКА ИСТОРИЯ

|
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ВИДОВЕТЕ МЕЧОВЕ И САБИ? КРАТКА ИСТОРИЯ

Мечове и саби - използват ли се изобщо в съвременния свят? Да, предимно във филмите, а не в реалния живот, при това в кино и телевизионните продукции се показват евтини реплики на известни видове и модели хладно оръжие. А оригиналите висят по стените в историческите музеи или пък се съхраняват в аристократични домове.

 

Разбира се, на пазара се намират висококачествени мечове и саби, изработени вече не само според вековните еталони, но и с помощта на най-модерните технологични иновации. Приложението им действително е по-скоро декоративно, което обаче не обезценява и не омаловажава стойността им на оръжия, способни да нанасят сериозни и дори животозастрашаващи наранявания.

 

Каква е основната разлика между меч и сабя? Почти всеки би могъл да я назове и насън - мечът стандартно е заточен от двете страни, докато при сабите острието е само от едната. При първото (а както ще стане дума след малко - по-древното като произход) хладно оръжие структурата е такава, че то е неизменно право, докато при неговия “братовчед” сред металните бойни средства извитата форма е често срещана. И като заговорихме за “роднинска” връзка между тези бойни пособия, трябва да уточним нещо важно - сабята всъщност е вид меч. Казано по друг начин, не всеки меч е сабя, но всяка сабя е меч. В случая обаче няма да бъдем толкова пунктуални, а когато говорим за меч, имаме предвид двустранно заточено хладно оръжие.

 

Кое хладно оръжие е създадено първо от човека?

 

Прецизната датировка е сложна задача. При всички положения обаче първите мечове могат да се отнесат към второто хилядолетие преди Христа, когато ездата вече е отдавна владяна като умение, а с нея идва и необходимостта от по-дълго хладно оръжие, с което да се води бой от малко по-голямо разстояние.

 

По време на Бронзовата епоха дотогавашните ножове и кинжали просто започват да се изработват с малко по-голяма дължина, като към самата дръжка на онзи етап не е приспособен предпазител.

 

Железните мечове се появяват скоро след това, след настъпването на Желязната епоха, но първоначалното бронзовите оръжия са по-здрави и издръжливи. Едва когато древните хора установяват, че могат да подсилят желязото в сплав с въглерод, т.е. когато откриват стоманата и най-вече започват я произвеждат и използват масово, железните мечове стават и основно средство за водене на ръкопашна битка.

 

Те са най-важното оръжие и в Античността, и при средновековните рицари. Но това започва да се променя след VIII век след Христа. Тогава, някъде в степите на Средна Азия, се появява интересна разновидност на меча, която днес познаваме като сабя. За разлика от по-древното бойно средство, разчитащо в по-голяма степен на груба сила, тук имаме по-ефективно действие при разрязване заради извитата форма, като се изисква и повече техника при боравенето.

 

С течение на времето сабята се налага като доста често използвано бойно средство и по европейските земи. В по-ранните варианти, включително и при този, открит край българското село Върбица, извивката на острието все пак не е толкова сериозна. Доста по-екстравагантна е формата на хладни оръжия от Ориента като персийския шамшир или пък османските калъч и ятаган. Вече като стандартно военно средство обаче сабята се налага сравнително късно в европейските армии. Случва се през XVII-XVIII век, когато във войските на Полша това хладно оръжие се превръща в стандарт. По-късно особена популярност добиват руските или казашките шашки, които вече имат не толкова сериозно извита форма, подобно на по-ранните ориенталски варианти.

 

Някъде между стандартния прав меч и извитата сабя поставяме и японската катана. По структура и начин на захващане - обикновено с две ръце, това хладно оръжие е по-близо до меча. Но пък популярното японско бойно средство по традиция се заточва от едната страна, което пък го сближава със сабята. Първото споменаване на термина катана също е малко преди началните сведения, които имаме за сабите на степните народи.

 

Къде се използват мечове и саби в днешно време?

 

Имат ли предназначение дългите хладни оръжия, освен да бъдат окачени в музея или да им се любуват привилегировани гости на частните колекции? Да, има сфери на приложение, въпреки че действително вече не се води ръкопашен бой, особено по време на съвременната война, с такива средства. Мечовете и сабите остават част от арсенала и на модерните армии, но най-вече като демонстрационен атрибут.

 

Разбира се, другото основно приложение на сабите и мечовете е в спорта. Имаме цяла група от олимпийски дисциплини, в които дуелите се провеждат именно с такива оръжия - естествено, обезопасени. Сабята си присъства и тук като наименование, рапирата е модел тънък меч, примери за който откриваме в Средновековието. Освен това имаме и шпага - любимото оръжие на мускетарите, предназначено само за пробождане, но не и за рязане. Практикуването на тези спортове е достъпно за всеки, като снабдяването с качествено оръжие съвсем не е непосилна инвестиция.

 

И все пак, наистина основното предназначение на меча или сабята в днешно време е да красят дома или друго пространство. И въпреки че тези модели нямат характеристиките на стандартните бойни оръжия, с тях отново трябва да се внимава и да се има предвид, че могат да нанасят поражения.

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар