*

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА ИКОНА И КАК ДА Я ИЗБЕРЕМ?

|
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА ИКОНА И КАК ДА Я ИЗБЕРЕМ?

В православието има много светци, всички те имат имена. От древни времена има традиция да се счита, че за ваш покровител се пада този, с когото имената ви съвпадат, т.е. вашето име и името на светеца-покровител трябва да са еднакви (еднакви). Такъв покровител се нарича „съименник“.

  Светците са отбелязани по църковен календар, в който са посочени дните на паметта на светците. Името се дава на детето в чест на един от светците, чиито дни на възпоменание се празнуват на рождения ден на това бебе.

  В момента името при раждане рядко е в съответствие с календара. Но въпреки това светецът-покровител все още се идентифицира по име и дата на раждане.

За какво служи покровителят?

  От момента на кръщението човек придобива неразривна връзка със своя покровител. Светият покровител става за вярващия духовен водач, помощник и закрилник през целия му живот, пратеник на Божията воля, който помага да предаде своите молитви и молби към Бога.

  Покровителят, като учител и по-голям брат („сестра“), постоянно се грижи за вас пред нашия Отец, издига молитви към Него за вас и вашите молби. Следователно се смята, че чрез обръщане на молитвите към вашия покровител има по-голям шанс да бъдете чути по-бързо.

  Нашият небесен застъпник ни предпазва от неприятности, проказа и изкушенията на лукавия, предпазва ни от лоши дела, помага при болести и трудни житейски обстоятелства. Често се обръща към него за благословия, преди да започне дълги и трудни задачи и да вземе важни решения.

Ангел-пазителят покровител ли е?

  Ангелът Пазител и светецът покровител са различни същества. Всеки човек има Ангел Пазител от раждането си. Покровител - започва да покровителства човек от момента на кръщението. Ангелите Пазители са безплътни същества, безплътни сили, обитатели на Небесното царство, Божии пратеници. Те само понякога, ако е необходимо, се появяват в действителност в нашия видим свят, въпреки че постоянно ни помагат.

  Светии-покровители са същества, за които в резултат на духовни подвизи и дела е отворена вратата към Небесното царство. Това са хора част от историята на Земята, които са имали свои собствени имена и собствен живот. След смъртта си (покоя на Господ), душите им продължават да живеят вечно в Царството Небесно, продължавайки да Му служат и да ни помагат - на останалите създания, избрали пътя за завръщане при Бог.

Източник: ikonopis.bg

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар