*

КАКВО Е РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ЗАЩО ДА ГО ПРЕДПОЧЕТЕМ?

|
КАКВО Е РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ЗАЩО ДА ГО ПРЕДПОЧЕТЕМ?

Начинът на обличане по време на работа се определя в зависимост от политиката на фирмата и самите условия на труд. Има сфери, в които работодателят може да изисква от нас специфични дрехи, тип униформа. Има места, на които обаче носенето на работни облекла има ключова роля в нашата безопасност. Това са среди с повишено внимание и риск от нараняване.

Какво представлява и за какво служи?

Според изследвания, начинът, по който сме облечени в условия на труд, влияе на нашата мотивираност и продуктивност. Именно затова е важно за собствениците, които имат високи изисквания към своя персонал, да им осигурят подходящо облекло, с което да се чувстват комфортно и защитено. Изборът зависи от:

  • Сферата на дейността, която дадено предприятие упражнява;
  • Нивото в йерархията – всички служители, от най-висока до най-ниска позиция трябва да се отличават чрез спецификата на обличане. Униформите не трябва да бъдат само за част от персонала, а за всички. По този начин хората се чувстват част от общност и се внушава равноправие. Управителят и чистачът обаче не могат да бъдат с еднакви униформи. Тук възниква необходимостта от различни видове в зависимост от длъжността;
  • Средата – някои условия на труд изискват допълнителни елементи в униформените дрехи с цел предпазване и допълнителна защита от наранявания;
  • Спецификата на работа – дължина и честота на смените, които персоналът изпълнява;
  • Персонал – спрямо половете определяме мъжки и дамски униформи, които се различават значително по елементи. В предприятия със смесен персонал от двата пола, е добре да има обединяващи елементи на униформата;
  • Рекламиране – когато целим популяризиране на фирмата чрез работното облекло, то следва да бъде специфично и отличително чрез брандиране на логото.

Какви условия е важно да изпълнява работното облекло?

Като най-важно условие, което е важно да бъде изпълнено при избор на униформа, е да бъде изработено от качествени материи, споделят от онлайн магазинът на Stenso.net. Когато избираме евтин вариант, трябва да очакваме бързото му износване, захабяване на плата и скъсване. Така се създава необходимост от постоянно влагане на средства в нови и нови дрехи. Качествените материи издържат при разтягане, натоварване и често пране. Когато материята е некачествена, тя лесно би се свила или разтеглила при пране и по този начин променя първоначалното си състояние и размер.

На второ място, можем да отбележим комфорта. Тук отново качеството има роля. Качествените дрехи са удобни за носене. Работното облекло трябва да бъде съобразено със сезоните. Невъзможно е в среда с променлива температура, да се упражнява труд с един и същи тип униформа през цялата година. Летните униформи трябва да бъдат изработени от дишащи материи, за да осигуряват прохлада на кожата, без да я спарват. От зимните униформи се изискват топлота и прикриване на уязвими части от човешкото тяло. 

Обувките са важна част от работното облекло. Именно затова е важно те да изпълняват защитни функции и да създават удобство на стъпалото. Когато служителите работят в променлива среда, влияеща се от състоянието на климата, е важно да притежават водоустойчиви обувки.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар