*

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВРЕДИ НА СТРАНИЧНИТЕ СТЪКЛА НА АВТОМОБИЛА

|
КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВРЕДИ НА СТРАНИЧНИТЕ СТЪКЛА НА АВТОМОБИЛА

Кое е най-неприятното нещо, което ви се е случвало, когато трябва да свършите няколко неща наведнъж с колата си? Е, да спре двигателя определено не е приятно, но ако не можете да управлявате прозорците на автомобила, особено когато бързате, то тогава ще усетите онова странно усещане на раздразнителност, когато не можете да оставите колата си за 5 минути, защото не можете да затворите прозореца.

 

Причината за това, често е повреда на стъклоповдигач. Това е онзи механизъм в колите, чрез който прозорците на вратите се свалят и се вдигат нагоре.

 

Има два типа стъклоповдигачи – стандартен и ножичен. Ножичния се използва предимно при новите коли. В някои коли той идва в комплект с мотор, а в други двете части могат да дойдат отделно. Стъклоповдигачът е монтиран от вътрешната стана на панела на вратата, не е видим с просто око и затова често подценяваме работата му и забравяме, че дори и той може да се повреди. Тривиално или не, това ще се случи точно тогава, когато дори не сме си помислили, че такава възможност съществува. И колкото и да е малка и незначителна част на пръв поглед, когато се повреди, щетите могат да бъдат големи – дори кражба на колата ви.

 

Кои обаче са причините това да се случи? Има много различни причини, поради които може да се повреди един стъклоповдигач, но главните причини са няколко.

 

Първата причина за възможна повреда на един стъклоповдигач са атмосферните и климатични условия. В топлото време може би няма да стане голям проблем, но студеното зимно време и най-вече снегът и поледицата могат да замразят стъклата на прозорците и при най-малкия опит за отварянето им да се повреди или направо счупи някоя от частите на стъклоповдигача. В този случай няма как да не чуете хрущящ звук, който да ви сигнализира за наличието на повредата.

 

Втората причина за повреда на една или комбинация от частите на един стъклоповдигач е изхабяването им с течение на времето. Ако забравите да правите проверка на тези малки и изглеждащи неважни части на колата си, те могат да се изхабят от прекомерно използване и да доведат до момент, в който да не можете да управлявате страничните прозорци.

 

Друга причина, която е малки случаи е възможна, е неправилното или дефектно производство на частите на стъклоповдигачите. Това може да доведе до по-нататъшното спиране на работата им и да стигнем до онази ситуация, за която си говорехме в началото. Затова помнете, че е хубаво да карате колата си за преглед в сервиз не само, когато стане прекалено късно.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez