*

КАКВА ВЪЗГЛАВНИЦА ДА ИЗБЕРЕМ?

|
КАКВА ВЪЗГЛАВНИЦА ДА ИЗБЕРЕМ?

Ако все повече се замисляте върху съня си, може и да стигнете до идеята за покупка на нов матрак. Наистина, новият матрак може да се окаже разковничето. Но... има детайли.
Които оказват понякога съкрушително действие върху съня – въпреки перфектния матрак.
<h2>Такъв детайл е възглавницата</h2>
Всъщност, ако възглавницата, на която спите не е подходяща, голяма част от ефекта от скъпия, нов матрак може да се изпари веднага. Защото, когато вратът ви е в неправилна и неудобна позиция, несвойственото напрежение се „плъзга” и по гръбначния стълб.
Затова, ако искате наистина качествен сън, заедно с матрака, сменете възглавницата.
Има много причини старата възглавница да започне повече да вреди.
Например:
<ul>
<li>Може с времето пълнежът на възглавницата да се е степал</li>

<li>Може възглавницата постепенно, но все по-осезаемо да променя формата си</li>

<li>Може да е променила твърдостта си</li>

</li>Или пък за променените нужди на вашия сън да е необходима нова възглавница, с друг размер и друга мекота.</li>
</ul>
<h2>Каква възглавница да купите, за да имате здрав сън?</h2>
Всичко зависи от Вашите индивидуални и актуални нужди. Ако се консултирате със специалист, може да се окаже, че вече имате нужда от ортопедична възглавница – такава, която поддържа здраво врата в изправено положение. Това осигурява оптимално отпускане на вратните мускули и подобрява циркулацията на кръвта. Или може да е подходящо да купите специална възглавница против хъркане. Това е специална анатомична възглавница, пълна с пухкав и „дишащ” материал, улесняващ поемането на въздух по време на сън.
Но при всички случаи, Вашият избор на възглавница ще се определи от няколко основни параметъра.

<h3>Форма на възглавницата</h3>

Най-общо тя трябва да е такава, че без деформации възглавницата да се впише в матрака. Дължината на възглавницата трябва да е равна или по-малка от ширината на матрака, а височината й трябва да е не по-голяма от ширината на човешкото рамо. Така ще избегнете неестествени деформации на възглавницата и схващане на врата. Обикновено най-подходящи са квадратните и правоъгълните <a href="http://matraci.bg/vazglavnitsi">възглавници</a>.

<h3>Размер на възглавницата</h3>
Обикновено най-подходящи са класическите размери на възглавницата – 70x70см., 50x70 см. , 40x60 см. За подходящи се приемат и квадратни възглавници с размер 50x50, 40x40 см.
Важното е възглавницата да пасва на леглото и да осигурява достатъчно пространство за въртене на врата, за да остава главата на нея по време на сън.

<h3>Пълнеж на възглавницата</h3>
Той определя твърдостта/мекотата и цената на възглавницата. Евтини са възглавниците със синтетичен пълнеж, а по-скъпи – от естествен.
На ако искате наистина пълноценен сън, трябва да изберете възглавници с естествен пълнеж.
Възглавниците от пух са изключително скъпи. Затова пък са доста анатомични, тъй като пухът се разделя в отделни „джобове” и така врата застава стабилно и в удобна позиция
За много хора пък копринените възглавници са най-добрият избор, тъй като са хипоалергенни, много бързо възвръщат формата си и държат прохладно.
Пълнежът от бамбук пък е екологично чист, бързосъхнещ и не позволява развъждане на бактерии и мухъл.

<h3>Избор на възглавница, според позата на сън</h3>
Всеки спи в своя поза, която му осигурява пълно отпускане. Затова е добре да съобразите структурата и формата на възглавницата с Вашата обичайна поза за сън.
<ol>
<li>Ако спите по гръб, възглавницата трябва да е по-висока – но не твърде висока - и пухкава, така че да повдига брадичката ви, за да дишате свободно</li>

<li>Ако спите по корем, се нуждаете от ниска и равна възглавница, с мек пълнеж, за да не изкривявате гръбначния стълб</li>

<li>Ако спите настрани, възглавницата трябва да е висока и средно твърда – тоест анатомична възглавница</li>
</ol>
Най-добра е тази възглавница, при лежането на която между рамото и врата се образува 90-градусов ъгъл. Това позволява пълно отпускане.


ОЩЕ ОТ "МОДЕРЕН ДОМ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez