*

КАК СТОПАНИСВАТ НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В ИТАЛИЯ

|
КАК СТОПАНИСВАТ НЕДВИЖИМО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В ИТАЛИЯ

След събарянето на "Двойната къща" в София въпросите за това как да опазим недвижимото си културно наследство станаха много. Често пъти ставаме свидетели на къщи на велики българи, които са в окаяно състояние, нищо, че се намират в центъра на столицата - като тези на Христо Смирненски и Пейо Яворов. 

Италия, на чиято територия има хиляди запазени сгради от антично време, Средновековието и Ренесанса, отново дава пример за това как държавата и частния сектор могат да си помагат в името на обществото, културата и историята.

За да запази от разрушение множество запустели исторически обекти, правителството на Италия реши да подари 103 от тях - замъци, манастири, кули и др. Сред тях са Castello di Blera в Лацио, замък от 11-ти век, недалеч от Рим, и Castello di Montefiore - замък от 13-ти век в региона Марче на Източна Италия, пише "Индипендънт".

Единственото условие, за да станете собственик на историческа сграда в Италия, е да предоставите конкретен план за ремонт и реставрация на зданието, както и стратегия за привличане на туристи на местата, за които правителството се надява да станат нови туристически дестинации. Независимо дали ще превърне историческия обект в спа център, хотел или атракцион, бъдещият ползвател ще трябва помисли върху цялостното развитие на местността, където се намира обектът му.

Идеята е част от италианския стратегически план за туризъм - инициатива, насочена към облекчаване на пренаселеността на най-популярните места в Италия като Венеция и преразпределяне на туристи до по-малко известни дестинации в страната.

"Проектът ще популяризира и подкрепя развитието на не толкова популярни туристически дестинации", каза Роберто Реджи от Агенцията за държавна собственост.

Всички сгради, определени за отдаване, се намират на исторически маршрути за придвижване - пешеходни пътеки и велосипедни алеи, а Агенцията за държавна собственост се надява, че с това ще насърчи повече разходки - пеша или на колело. 

Някои от имотите се намират по продължението на пътя Апиан, път от римско време, който минава от Рим до Бриндизи. Други се намират в съседство с Via Francigena, древен път за поклонение от Рим до северната част на страната.

Идеята на правителството е да подпомогне и младите предприемачи, като с предимство са тези под 40 г. Тези, които представят най-добрия проект, ще получат правата върху имота за девет години, като след изтичане на периода ще има възможност за удължаване с още девет години. Най-добрите идеи пък ще бъдат възнаградени със специален договор, който им отдава имота за 50 години. 

офф нюз


ОЩЕ ОТ "С/ЪС/ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez