*

КАК СЕЛО СТАКЕВЦИ ДОКОСНА ЛУНАТА

|
КАК СЕЛО СТАКЕВЦИ ДОКОСНА ЛУНАТА

Село Стакевци влезе в световната история за изследване на космоса с един от най-забележителните си синове-Виден Табаков. Днес в държавен архив – Монана  бе открита документална изложб за живота и делото на проф. Виден Табаков – българинът от  екипа на Вернер фон Браун – „бащата“ на германските ракети „Фау“, специалистът, който  работи  за развитието на космическата програма на САЩ и кацането на Нийл Армстронг на Луната преди 50 години. Изложбата е част от проекта „По стъпките на проф. Виден Табаков” на американското посолство в България и цели популяризирането сред децата и учениците  на знания и умения в областта на математиката, техниката, инженерството, изкуството.  По нея  и в Монтана ще бъдат подготвени ментори, „не непременно учители”, които да работят с младите.

Виден Табаков  напуска родното си село на 18 години и заминава за Германия за да учи, после живее и продължава образованието си  в Чехия, след войнята заминава за Аржентина. По-късно се мести в САЩ, където десетилетия работи Бил е в екипите, конструирали космическите кораби от серията „Аполо“, ракетата „Сатурн“ и първия в света космолет. Участвал е в експерименти, свързани с анабиозата, създател е на материали със специфични качества, използвани в авио- и корабостроенето. Преди Нийл Армстронг да тръгне на космическото си пътешествие, той се обръща към екипа с въъпрос ”дали ще успеем”, и проф. Табаков отговаря”щом като съм тук, всичко ще е наред”. Това разказа Цветко Лилкин от Стакевци, който от години събира документи за живота на забележителния си съселянин.   Той докрай остана българин и когато се върна в Родината през 1992 г. , след 54 години, говореше перфектен български. Една от дъщерите му осинови две деца от смолянско, защото професорът искаше връзката на семейството с България да астане”, разказа още Ц. Лилкин.

Когато младият Виден тръгва за Европа 1938 г. в Стакевци живеят над 1 500 души, в училището учат 400 деца. Сега село  Стакевци има 105-ма жители.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez