*

КАК СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ? ...И ОЩЕ НЕЩО

|

Общинското дружество „Тролейбусен транспорт“  във Враца вече има пет автобуса и два микробуса, с които ще може да обезпечи движението в града за двата месеца, през които площад  „Св. Софроний Врачански“ ще бъде затворен заради дейности по водния цикъл. Покупката бе направена след решение на общинския съвет, с което бяха отпуснати 100 хиляди лева на „Тролейбусен транспорт“, с които средства дружеството следва да се справи с критичната ситуация, при която тролеите няма да могат да пътуват.  Петте автобуса и двата микробуса са придобити за скромните 28 хиляди евро, което предвид отличното им състояние се оказва изключително добра сделка.  Те са докарани от Белгия, вече са брандирани и е въпрос на броени дни да бъдат вкарани в експлоатация. Освен изключително доброто им състояние е важно да се отбележи, че за първи път по врачанските улици ще се движат превозни средства, пригодени за хора с увреждания – автобусите са оборудвани с платформа за хора в неравностойно положение, както и специално обособени за тях места за пътуване.

Това са фактите.

Неизвестно защо обаче определени кръгове отвориха напълно несъстоятелна дискусия по темата за купуването на автобусите. Започна се с това, че ще бъдат похарчени парите на данъкоплатците за някакви „трошки“, премина се през внушенията, че парите ще потънат незнайно къде, а последния рефрен е, че майките с колички и възрастните хора няма да се чувстват достатъчно комфортно и безопасно в автобусите.

Вероятно изобщо нямаше да коментирам тази тема, но когато става въпрос за харченето на публични средства, наистина трябва да сме бдителни, както и да сме коректни към фактите.

Да започнем по-отдалеч, за да стане ясно как и защо бе взето решение за купуване на автобуси от „Тролейбусен транспорт“.

Както вече е известно, в продължение на 2 месеца в района на пл. „Св. Софроний Врачански“ ще се извършват дейности по водния цикъл, което налага временно спиране на движението на тролеите. За справяне с тази кризисна ситуация бяха обсъждани два варианта.

Вариант 1 – наемане на автобуси от частни фирми за два месеца

Вариант 2 – купуване на автобуси, макар и втора употреба, които да се ползват през тези два месеца

Какво се случва при Вариант 1?

При Вариант 1 общината сключва договор с частна фирма за ползване на автобуси. Цената на тази услуга за един месец е близо 180 хиляди лева, а приходите от продажба на билетчета през този период отиват във фирмата, с която е сключен договора. В същото време работниците на „Тролейбусен транспорт“ остават без работа /макар и за два месеца/, дружеството остава без приходи, а междувременно трупа загуби, тъй като трябва да поддържа съоръженията си в изправност.

Като се драсне чертата сметката показва 360 хиляди лева за наем на автобуси за два месеца и огромни загуби за общинското дружество „Тролейбусен транспорт“, което и без друго едва се държи на повърхността.

Каква е ситуацията при Вариант 2?

При Вариант 2 – „Тролейбусен транспорт“ купува за 28 хиляди евро автобуси втора употреба, с които обезпечава транспорта в града за кризисните два месеца. Работниците на „Тролейбусен транспорт“ обслужват автобусните линии, а средствата от продажбата на билетчета влизат в общинското дружество. Придобитите автобуси остават в активите на „Тролейбусен транспорт“ и ръководството може да ги ползва за каквото реши след това.

Коментарът е излишен. Ясно като бял ден е кое е по-доброто решение. Ясно е защо кметският екип и общинският съвет предприеха точно такива действия.

Но като говорим за това как се харчат парите на данъкоплатците, нека си припомним какви „изгодни“ сделки бяха сключени от екскмета Николай Иванов. Примери в тази посока колкото искате, но ще цитирам само два, които са достатъчно красноречиви.

Преди осем месеца Николай Иванов гордо се похвали с купения за 76 хиляди лева камион втора употреба за БКС.

Няма как да не спомена и една друга „много скъпа“ на врачани придобивка – двете атракционни влакчета втора употреба на стойност 624 хиляди лева, които от август 2014 г. стоят  в тролейбусното депо и едва ли някога ще се използват за нещо.

Всеки може сам да направи съпоставка. Цифрите обаче говорят сами по себе си - 28 хиляди евро /грубо да кажем – 56 хиляди лева/ за пет автобуса и два микробуса втора употреба; 76 хиляди лева за камион втора употреба и 624 хиляди лева за две атракционни влакчета втора употреба.

Кое колко ни е скъпо?!

И още нещо.

Нямам спомен през изминалите 4 години някой, от сега внезапно активирали те се, да е изразил публична позиция и тревога за безотговорно харчене на парите на данъкоплатците във Враца. Очевидно гражданската съвест на някои наши съграждани се пробужда само при определени обстоятелства. Трябва ли да ги виним за това?!

Валя КРЪСТЕВА


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар