*

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА РАБОТАТА НА СЪРЦЕТО СИ? СЪВЕТИ ОТ Д-Р КАМЕН КАМЕНОВ

|

Сърцето е най-важният орган в нашето тяло. Здравето и продължителността на живота на човек пряко зависи от състоянието на сърдечно-съдовата система.

Дори ако сега не чувствате проблеми със сърцето, това не означава, че не трябва да се грижите за здравето му. Тези грижи трябва да започнат още от ранна възраст.

Д-р Камен Каменов от Медицински център "Орто Пункт" предлага на вашето внимание някои прости правила, които ще ви помогнат да поддържате сърцето и кръвоносните си съдове здрави!

Заменете "лошите" мазнини с "полезни"

Нашето тяло се нуждае от мазнини така, както и от протеини и въглехидрати. Това, от което организмът ни обаче изобщо няма нужда, са трансмазнините - изкуствено синтезирани масла, които се съдържат в снаксовете, маргарина, фаст фууд храните.

Ако приемате трансмазнини в големи количества, увеличавате риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Причина за това е повишаването на нивото на "лошия" холестерол: той запушва кръвоносните съдове и пречи на свободното кръвообращение.

От своя страна, мазнините от ядки, семена и риба са от голяма полза за тялото, а мазнините като Омега-3 директно укрепват сърдечния мускул.

Бъдете физически активни

За да поддържате сърцето си здраво и силно, правете умерени физически упражнения поне по 3 часа седмично.

Най-полезните спортове за сърдечно-съдовата система са: бързо ходене, джогинг, колоездене, плуване, танци.

Колкото повече мускулни групи използвате, толкова по-добре. Но не прекалявайте, защото внезапните интензивни натоварвания могат да бъдат опасни за сърцето.

Най-добър тренировъчен ефект се постига, когато пулсът ви се поддържа на 50-75% от максимума.

Не забравяйте за витамините

Най-важните витамини и минерали за кръвоносните съдове и сърцето са: A, B, F, K, P, C, E, калций, калий и магнезий.

Можете да получите дневната си доза витамини и минерали само чрез нормализиране на диетата си, но в някои случаи е необходим и допълнителен прием на витамини.

Хранете се балансирано, за да получавате необходимото количество витамини и минерали всеки ден.

Не пушете и избягвайте пасивното пушене

По данни на Световната здравна организация редовното излагане на тютюнев дим увеличава риска от сърдечни заболявания с 25-30%. Именно тютюнопушенето причинява около 34 000 инфаркта годишно с фатален изход.

Същевременно тютюневият дим е не по-малко опасен за пасивните пушачи, отколкото за активните. Белите дробове на пушача поемат не повече от 20% от вредните вещества от цигарата; останалите опасни компоненти попадат във въздуха.

Поддържайте нормално тегло

 

снимка: pixabay.com

Наднорменото тегло е опасно за сърдечно-съдовата система, тъй като създава допълнително натоварване на артериалните стени и утежнява работата на сърцето.

Затлъстяването в областта на корема се счита за особено опасно. Във висцералната мазнина, обгръщаща органите в коремната кухина, се образуват до 30 биологично активни вещества, някои от които провокират повишено образуване на тромби и развитие на атеросклероза.

Кръвни изследвания на сърце

Профилактичните изследвания на вашето сърце са много важни, ако вие:

 • сте над 40-годишна възраст;
 • усещате натрупана умора;
 • често преживявате стресови ситуации;
 • чувствате намалена работоспособност и издръжливост.

Наред с това, вие сте особено изложен на риск, ако:

 • страдате от диабет;
 • имате повишени нива на холестерол в кръвта;
 • имате фамилна анамнеза за инсулт или сърдечно заболяване;
 • чувствате болка зад гръдната кост.

Сърдечен преглед при опитен специалист

Ако търсите добър кардиолог в София, обърнете се към д-р Каменов, който специализира повече от 20 години в областта. В МЦ "Орто Пункт" можете да си направите всички необходими кръвни изследвания на сърце.

Диагностиката се извършва от опитни специалисти с оборудване от експертен клас. Това осигурява висока точност на получената информация за състоянието на вашето сърце.

Сърдечният преглед, който ще ви бъде направен в Медицински център "Орто Пункт" включва:

 • пълна кръвна картина - диагностично изследване на хемоглобин, хематокрит, брой на бели и червени кръвни клетки и др;
 • липиден профил - изследване на холестерол и триглецириди;
 • изследване на нивата на кръвната захар в организма;
 • електрокардиограма (ЕКГ) - прост и достъпен метод за диагностика на работата на сърцето чрез електрически импулси.

Профилактичните изследвания на сърцето позволяват откриване на дефекти и патологии в ранен стадий на развитие, разработване на ефективен план за лечение и предотвратяване на усложнения.

Не забравяйте - здравето на сърцето изисква комплексни грижи. Откажете се от лошите навици, минимизирайте стреса, почивайте си достатъчно, движете се повече, следете диетата си - и сърцето ви ще каже "Благодаря!".

Прочетете още:

Препоръчителни кръвни изследвания за сърце

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар