*

КАК ДА ПРОМЕНИМ СВЕТА. РЪКОВОДСТВО ЗА БЪЛГАРИ

|
КАК ДА ПРОМЕНИМ СВЕТА. РЪКОВОДСТВО ЗА БЪЛГАРИ

Въведение

Има много различни типове хора, които се опитват да променят устройството на днешния свят. Може да ги разделим на такива, които се борят за по-добър свят и такива, които водят планетата към гибел, съзнателно или не. Това обаче ще изиска да разсъждаваме върху концепциите за добро и зло, което не е целта на това ръководство.

За да е по лесно да се идентифицираме, може да разграничим най-изявените групи в обществото, които искат промяна на обществената структура. Например имаме анархисти, антиглобалисти, еколози, капиталисти, социалисти, неонацисти, неоглобалисти, радикални ислямисти, радикални десни, терористи, утописти, ултралеви, учени и.т.н., колкото и опростено и непълно да е това деление.

Тъй като желанието на автора е този наръчник да се използва само от хора, желаещи да променят света без насилие и само с мирни средства, то част от тези групи- неонацисти, терористи, радикални десни и радикални ислямисти автоматично отпадат от уравнението. Точка.

1. Предпоставки

Цитат: "Някои хора виждат нещата, такива каквито са и питат "Защо?" Аз виждам неща, които никога не са били и питам "Защо не?"

Не мисля, че познавам хора, на които светът им харесва, такъв какъвто е. Ние сме социални същества, историята и науката са доказали, че можем да се приспособим към почти всякакви условия и обществен ред, но и до ден днешен няма световен ред, който да е обявен за съвършен и да не е бил катурнат по една или друга причина.

Колкото по-млади сме, толкова повече даваме гласност на своето недоволство, но дори и когато остареем, поне тайно се надяваме, че сме способни да променим света към по-добро. Най-обиграният политик не може да отговори на въпросите на 3-4 годишно дете задоволително. Съвършено клише е, че за да променим планетата трябва да започнем от себе си.

Но, разбира се, е вярно и че за всеки светът съществува само от неговото собствено възприятие. За своите тридесет и няколко години съм преживял много успехи и неуспехи. Промених ли света към по-добро? Със сигурност, макар и много, много далеч от размерите, в които ми се иска.

Съществени предпоставки:
Възраст:18-35 годишна възраст
Пол: без значение
Политически възгледи: пацифист
Сексуална ориентация: без значение
Религия: без значение
Мото: Аз променям света

Забележка: Над 18 години, за да не се нуждаете от разрешение от родителите си, под 35 за да не ви се налага да взимате такова от жената и децата ви ;)

2. Технически средства и материали

Ние сме интернет поколение. Вярваме на каченото в интернет повече от излъченото по телевизията. Вестниците на хартия изчезват, по радиото слушаме предимно музика. Ако едно събитие не е качено в интернет в рамките на от няколко секунди до няколко часа, то не се е случило.

Никой не гледа новините в новинарските сайтове от вчерашния ден. Няколко майки с колички и достъп до интернет са способни да фалират най-голямата банка и да се изпречат на пътя на гигантски мултинационални компании като "Монсанто".

Няколко еколози с достатъчно приятели в социалните мрежи могат да се окажат по-силни от компанията, осигурила победа на изборите на едно правителство. Кое е основното послание на "Властелинът на пръстените"?
"Дори и най-малкото същество може да промени ходът на историята."

Съществени средства и материали: Интернет достъп по всяко време на денонощието. С дигиталната камера се губи време за качване на снимки и клипове, всеки що годе свестен смартфон ще ви свърши по-добра работа. Грижете се винаги да имате заредена поне на 25% батерия. Няколко електронни пощи, фейсбук профил, туитър, блог и т.н.

3. Приятели

Ние сме безподобни егоисти. Ние сме аз. Но също така ние сме никой без приятели. Под приятели имам най-широкото възможно понятие на думата. Имате 1023-ма приятели във фейсбук, но никога не сте виждали 80% от тях? Чудесно! Поне 10% от тях може да споделят новината или събитието, което сте качили на вашата страница.

Оттам нататък следва аритметична прогресия. 50 души редовно посещават блога ви? С трима от тях можете да направите клуб или да организирате подписка. Пишете си редовно с някой във форум за вашата марка автомобил? Той може да ви помогне да осигурите транспорт за мероприятие. Плащате на кварталния гик да ви оправя компютъра? Той може да ви помогне да направите или да атакувате сайт.

Купувате бира от едно също магазинче? Собственикът-продавач може да почерпи съмишлениците ви в с някоя друга бира. Харесвате момичето/момчето, с което пътувате всеки ден в градския транспорт? Поканете го на демонстрацията, може и да излезе нещо. Имате приятел, който умее да рисува? Можете да го помолите да ви нарисува плакат.

Забележка: Разбира се, в крайна сметка имате нужда от хора, на които можете да разчитате на 100%. С течение на времето сам ще видите кои са те. Може да са приятели от детинство. Може да са врагове от детинство. Може да са роднини. За да промените света са нужни двама-трима души. Например аз и Стоян. Със Стоян можем да превземем парламента. А Люси например ще ме изкара от ареста, ако ме вкарат за гражданско неподчинение.

4. Позиция

Цитат: Кураж, Мери! Кураж заради нашите приятели!

Колкото и банално да звучи, трябва винаги и по всичко да имате позиция и да не се страхувате да я изразите. Хората, с които сте на едно мнение, ще започнат да ви разпознават и да следват вашата позиция. Това може да са дребни наглед и временни връзки, но не е чудно да се окажете рамо до рамо при следващата блокада на "Орлов мост".

Забележка: Когато нямате какво да кажете или не сте убеден в една позиция, е по-добре да мълчите. Фалшът се разпознава както в интернет, така и на масата, а и на улицата.

5. Цел

Цитат: "Целта е нищо, пътят е всичко." Дали?
Трябва да си поставим изпълнима цел. Или няколко по-малки цели, които да водят към голямата.

Можем да протестираме или маршируваме и заради самия протест. Но по-важното е да поставим искания, да дефинираме кой и в какъв срок трябва да ги изпълни. Малките победи сплотяват и запалват повече от голямото събитие, останало без последствие.

Забележка: Не празнувайте предварително. Никога не можете да знаете колко човека ще дойдат и как ще свърши едно събитие. Но когато има за какво не пропускайте радостта и похвалите.

6. Утрешният свят е по-добър от вчерашния

Не можем да върнем вчерашния ден. Природен закон, който никой не е успял да пробие, каквото и да разправят за Айнщайн. Трябва да помним доброто, успехите от вчера и да искаме те да се случват и днес, утре.

Да помним и срещу какво сме се борили и да бдим, когато нашите приятели или деца проспиват възстановяването му. Никога няма да има край, и никога няма да сме напълно доволни. Днес имаме едни приоритети, утре други. Но всички имаме вътрешно усещане за несправедливост, колкото и да сме промити от реклами, политика и предразсъдъци.

И има моменти, когато трябва да изкрещим: Стига! Днес е такъв ден. Утре е такъв ден. С мен ли сте?


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар