*

ЖУРНАЛИСТЪТ ХРИСТО ХРИСТОВ И ОТЕЦ ПАОЛО КОРТЕЗИ ОТКРИХА ВЪВ ВРАЦА ИЗЛОЖБАТА "СВИДЕТЕЛИ: ПАМЕТ ЗА КОНЦЛАГЕРА БЕЛЕНЕ"

|

Разследващият журналист Христо Христов и Отец Паоло Кортези откриха вчера във Враца пътуващата изложба "Свидетели: Памет за концлагера Белене". Инициативата е на фондация "Остров Белене", фондация "Истина и памет" и Културен център "Евгений Босилков – Белене", а представянето ѝ е съвместно с Държавна агенция "Архиви".

Платната са подредени в Синя зала на Младежкия дом в града и ще останат там в следващите две седмици.
Това не е първата изложба за концлагера Белене, но е първата, в която говорят лагеристите чрез своите документални свидетелства - писма и пощенски картички, спомени, рисунки. Лагерът има дълга история от края на 40-те години на миналия век с прекъсвания до 1987, когато там биваха въдворявани съпротивляващите се на "възродителния процес" български турци.

Пощенски картички, писма, рисунки на лагеристите привличат най-силно вниманието на посетителите.

В началото лагерът на остров Белене е чиста проба политически затвор, каза пред врачани Христо Христов.

Изложбата съдържа 18 пана, всяко от тях представящо биографично представител на една от 18-те групи от българското общество политически неудобни за комунистическия режим, които са били въдворени в лагера на остров Персин край Белене в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век. Дейци на опозиционния БЗНС "Никола Петков" и обикновени симпатизанти, хора от българската дипломация, от горяните, групата на свещениците - католически, православни и протестантски. от българското офицерство - само репресираните офицери са около 5 хиляди и много от тях са минали през затвора на остров Белене. Дори членове на комунистическата партия са били въдворявани само заради различно мислене...

Когато чете човек писмата и спомените на жертвите, добива представа не само за екстремните обстоятелства, при които се оцелява, но и за силата и добродетелите на духа, за човешката солидарност, благодарение на които оцеляването става възможно..

Завърналият се отново в България, благодарение на петицията на фондация "Истина и памет", отец Паоло Кортези призова да се извлече поука от миналото и да се съхранят постиженията на свободното общество.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez