*

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ НОВИЯТ ЮБИЛЕЕН ВЕСТНИК „БОТЙОВ ЛИСТ“ ЗА 2022 Г.

|

„Азъ мисля, че е срамота и грѣхота, ако оставимъ единствения добросъвѣстенъ български вестникъ да пропадне или да прекрати своето сѫществувание. Повече азъ не желая ни да говора. Който има родолюбиво сърдце и чиста душа, за него не сѫ потрѣбни нито силни подбуждения, нито бодливъ остенъ. Боже мой, дали щемъ и ние нѣкога да станемъ хора? Ако нашитѣ по-първи хора се отказватъ (?) да работятъ за народнитѣ интереси, то какво добро трѣбва да очаква човѣкъ отъ малодушнитѣ и отъ безхарактернитѣ наши предводители...?“ Цариград , 2 октомври 1874 г. Откъс от статията“ Значение на журналистиката“ в.„Знаме“ С тези думи на легендарния поет и революционер Христо Ботйов се обърна към младежката аудитория във фоайето на Врачанското читалище „Развитие“ главният редактор на в. „Ботйов лист“- врачанският историк Красимир Григоров.

 Г-н Боян Ботйов, Председател на общонародната фондация „Христо Ботйов“, бе привлечен от Врачанския обществен инициативен комитет в качеството си на официален водещ при представянето на таззгодишния юбилеен встник „Ботйов лист“ на 27 май 2022г. След встъпителното си слово по време на представянето на новия книжен брой, той връчи почетен плакет и грамота с лика на поетареволюционер за популяризирането на живота и делото на Христо Ботьов, както и за поредицата от публикации от цикъла „Революцията- триумфална врата за всеки народ“ и „Духът на Войводата“.

Визията на вестника е тотално променена. Новият формат А4+, дизайнът е печатът тази година са дело на фирма „Арт инженеринг“, представлявана от Юлиан Кирилов. Новият брой максимално се доближава до първите издадени вестници след смъртта на Войводата от 1876 г. Печатът е изцяло цветен, което прави изданието атрактивно, търсено, стилно и професионално издържано. Обемът на книжното тяло е съществено увеличен до 48 страници.

„През последните години вестникът се утвърди като визитката на Враца, градът на Ботйовия подвиг и слава. Поетът-революционер истински го заслужава“, това заяви в своето слово главният редактор Красимир Григоров.

В новия юбилеен брой участват 48 от най-известните изследователи в областта на българското Възраждане в момента, от които 11 професори, 3 доценти, 2 главни научни асистенти, 3 доктори на исторически науки, 2 докторанти, 2 директори, музейни завеждащи уредници от цялата страна и 3 изявени журналисти. За пръв път на страниците на вестника се поместват архивни единици от фондовете на историческите музеи в страната. Също така за първи път се прави паралел между новите паметници на Христо Ботйов и рушащите се, както и тези, над които са извъшени посегателства. За пръв път се отваря и голямата тема за изопачаването на истините, както и за излъганите надежди, за променената абревиатура Ботйов, за трудните истини, които битуват и тлеят в душите ни, за съдбините на скромните ратници. Екипът на вестника има амбициозната цел изданието да достигне до всички ученици от Врачанските училища, както и до училищата в страната и в странство, чиито патрон е Христо Ботйов. На преден план бе изведена и ролята на спомоществователите в лицето на Пламен Цветков, Красимир Богданов, инж. Момчил Младенов, инж. Николай Ненчев, Явор Цветков. Сериозна полемика се разви по време на представянето на една от последните книги „Убиецът на Ботев - нови архивни документи“ на великотърновския изследовател и писател Николай Иванов. Необходимо е също да се отбележи отсъствието на предварително поканените журналисти, което повдигна въпроси и е необяснимо предвид подвига на Ботев, на който е посветен вестника.

От името на Обществен инициативен комитет, Красимир Григоров Гл. редактор на в. „Ботйов лист“

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар