*

ИСТОРИИ, СКРИТИ В СКАЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

|

В периода 9-13 април, в НУ ”Св. Софроний Врачански” се обучаваха ученици от Полша, Франция, Италия, Португалия. Те, заедно със свои учители, посетиха България по проект „Истории, скрити в тайнствените скали”, който е част от Еразъм+ К2 .

Темата на проекта е свързана със скалите - област, която е интересна, мистична, но и непозната за децата, когато говорим за опазване на околната среда. Затова се цели, с различните дейности по проекта, да се разпали интереса на учениците и да се обогатят знанията им за необходимостта от повече внимание и грижа за планетата.

Гости и домакини, заедно участваха в различни приключения, като мисия „Леденика”, където наблюдаваха и откриваха карстовите форми на нашите пещери, проучваха на скалите и живата природа. Посетиха Рилския манастир, където бяха запленени от историите на Рила и Стара планина. Заедно с това участваха в интерактивни уроци с програма Envision, партнираха си в детска кръгла маса за споделяне на проблеми и идеи, а всяка страна изпрати предложения до кметовете на партньорските градове, където по детски споделяха своите предложения за опазване на околната среда.

Съвместно със специалистите от РИМ гр. Враца, им разказахме за нашата история и вековните тайни, открити в старите могили на българските земи и разкопки в местността Градище. Гостите се включиха в часове по човекът и обществото, български език, както и в ателиета за рисуване върху стъкло, където с помощта на нашите преподаватели, пресъздадоха български средновековни кули и изработиха къщи от камъни и глина. Уроците бяха разнообразени със спортни игри и занимания на открито, съвместно със студенти от Педагогическия институт във Враца. Много деца от българското училище се включиха в съвместните дейности по проекта, а творците изиграха прекрасно ролите си в драматизация на „Приказка за гората”.

           

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez