*

ИНТЕРЕСНА ДИСКУСИЯ ЗА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ 2018/2019

|

„Ако искаме Враца да се развива като икономически център трябва да можем да осигурим кадри за бизнеса“. Това каза кметът Калин Каменов на работната среща с директорите на училища от града, на която бе обсъден държавният план-прием за учебната 2018/2019 г. след 7 клас. Съвещанието продължи повече от три часа и на него присъстваха още областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, заместник-кметът по хуманитарни дейности Петя Долапчиева, общински съветници, началникът на Регионално управление на образованието Галина Евденова, директорът на Дирекция „Бюро по труда“ Маргарита Ангелова, изпълнителният директор на Търговско-промишлената палата във Враца Илияна Филипова, председателят на КРИБ - Враца Пенка Петрова, представители на бизнеса в града.

На дискусията бе посочено, че трябва да се увеличи броят на професионалните паралелки, поради факта, че бизнесът има нужда от определени професии. Представители на бизнеса в града уточниха, че има фирми във Враца, които ще бъдат доведени до фалит, заради дефицит на обучени специалисти.

Каменов посочи, че правилното и реалистично формиране на паралелки и осигуряването на кадри е проблем не само в града, но и на цялата община. Трябва да има синхрон между бизнеса и училищата, а убеждаването на родители и деца да бъде съвместно. Професиите, които се обучават в училищата да бъдат промотирани от учители, които да стимулират, мотивират и вдъхновяват.

По време на срещата представителите на бизнеса предложиха, че ще подкрепят и помагат финансово ученици, които завършват средно образование и учат след това задочно. В същото време ако учебно заведение осигури кадри на бизнеса ще получи стимул.
Представителите на училищата изказаха своя аргумент за план-приема, както и посочиха притеснения при реализирането му.
Областният управител Малина Николова коментира, че направените предложения трябва да бъдат реалистични и подкрепи предложението да се завиши броят на професионалните паралелки. От своя страна заместник-кметът Петя Долапчиева уточни, че ако не се направят компромиси, ощетяваме собствения си град, защото има ли бизнес, ще има и хора във Враца.

„Три часа вече дискутираме, обсъждане и планираме паралелките за следващата учебна година така, че да може постепенно и плавно да създаваме паралелки, които са в помощ не само на бизнеса, а на Враца, защото град без бизнес се превръща в замиращ“-допълни още Каменов и обобщи, че когато имаш професия тя ти дава гаранция за работа и сигурно бъдеще.

На първата среща, по повод държавния план-прием за 2018/2019 г. бе уточнено, че общият брой на ученици за следващата учебна година след 7 клас е 579. Предложено е да се намали общият брой на паралелките от 29 на 26, като от тях 16 да са професионални.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez