*

УТИ БЪЧВАРОВ ОПИТВА РИБНИ ДЕЛИКАТЕСИ НА ФЕСТИВАЛ В ОСТРОВ

|
УТИ БЪЧВАРОВ ОПИТВА РИБНИ ДЕЛИКАТЕСИ НА ФЕСТИВАЛ В ОСТРОВ

За шеста поредна година в красивото оряховско село Остров се събраха стотици почитатели на дунавската риба и рибните ястия.

На живописния бряг до пристанището своите шатри с кулинарни шедьоври бяха наредили 7 колектива- на читалищата в Алтимир, Крушовене, Оходен, Горни Вадин, Лесковец, Галово и Пенсионерски клуб- Остров. Тази година за първи път акцент на Фестивала на рибата и рибаря бе демонстрационното готвене на традиционни ястия.

В него се включиха деца и баби от Остров и екип от народно читалище „Напредък“- Търнава, начело с кметицата Габриела Раловска и секретаря на читалището Татяна Мариновска, които измайсториха боб със сланинка и няколко вида люти чушки с чесън.

Модерна и здравословна интерпретация на традиционни рибни ястия представи Рустем Ферадов, който е родом от Оряхово, но живее в София. Всички те са доброволци по проекта „Бабините гозби-вкусът на нашето детство“, който островското читалище „Развитие 1903“ спечели по програмата за малки проекти на сдружение „1 юни“- Бяла Слатина.

Фестивалът бе открит от секретаря на читалището Анелия Бенкина, която приветства всички с добре дошли.

Председател на журито и водещ на празника за пети път бе Ути Бъчваров. „Скъпи приятели, искам да благодаря за пореден път на вашата кметица, че ме покани на най-красивия бряг на Дунава- в Остров и направи това събитие постоянна част от моя календар. Искам да поздравя и кмета на общината Росен Добрев, който с подкрепата си за този празник допринася Оряхово да е вкусно място и хубаво за живеене и понеже знам, че е изкушен кулинар му подарявам новата си книга с рецепти „Вкусната България“.

Помощници на Ути в оценката на рибните ястия тази година бяха кметът на Оряхово Росен Добрев, кметиците Ирена Станкулова –Остров, Венера Цекова /Галово/, Габриела Раловска /Търнава/, Галина Светозарова /Лесковец/ и Ваньо Транков /Крушовене/, както и доказаният кулинарен спец и управител на болницата в Бяла Слатина Николай Димов.

Тази година доказаната майсторка на рибената чорба Иванка Петрова, или както всички я наричат баба Ванче, навършва 80 години. Тя се съгласи да разкрие съставките й: предварително сварена и изчистена от костите прясна дунавска риба, лук, моркови, целина, дафинов лист, черен пипер, домати и малко люти пиперки за вкус. Разбира се и застройка с кисело мляко, яйца и брашно. Десетки ценители на нейния майсторлък се наредиха нетърпеливо на опашка, още преди да е готов, а тя получи за спомен сувенир- голямо сърце като благодарност от организаторите на фестивала.

Специално внимание Ути Бъчваров обърна на екипа на „Бабините гозби“ от Остров начело със Спасена Александрова и младите готвачи Владимир, Светослава, Преслава и Теодора, чийто фиш бъргър „Остров“ водещия обяви за кулинарен хит на лятото. Той се състои от рибено кюфте от дунавска риба, питка, намазана с майонеза и резен вкусен островски домат.

Въпреки, че не са на Дунава, изключително атрактивно на фестивала се представиха читалищата в Алтимир и Оходен. Със специално, написано за повода стихотворение Нина Нинова от Алтимир представи ястията за конкурса, сред които маринован беловар от река Скът, пълнена таранка и рибен пай с гъба кладница.

Доказаните кулинарки от читалище „Пробуда 2012“- Оходен очароваха журито не само с безупречно изглеждащите рибена торта, рибено руло  и баница с риба тон, но и с тиквена ракия с перфектен аромат.

За най-красиво ястие бе отличено читалището в Горни Вадин за баница с рибена плънка, а наградата получи секретаря Мая Димитрова, Крушовене получи приз за иновативно ястие за палачинковата си торта с риба, а най-хубаво наредена бе трапезата на Галово с уникалния пълнен шаран в тесто на Димитър Кюлев.

За веселото настроение на празника на рибата допринесоха народния певец Светлин Миланов, талантливите танцьори от ансамбъл „Мездра“ на Мирослав Аспарухов и женски танцов състав „Руменя“ от с. Търнава, както и диджей Ицо.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez