*

ИНА АНАНИЕВА ПРЕД EFIRBET: АКО АНСАМБЪЛЪТ НИ ИГРАЕ БЕЗ ГРЕШКА НА СВЕТОВНОТО, ТИТЛАТА Е НАША

|
ИНА АНАНИЕВА ПРЕД EFIRBET:  АКО АНСАМБЪЛЪТ НИ ИГРАЕ БЕЗ ГРЕШКА НА СВЕТОВНОТО, ТИТЛАТА Е НАША

Ина Ананиева увековечи името си в художествената ни гимнастика с успехите, които постигна като треньор на наш ансамбъл. Под нейно ръководство грациите ни взеха всички възможни титли от световни и европейски първенства, както и от Световни купи и Гран при и завършиха паметния си период на килима с бронзови медали на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година.

След Игрите в Бразилия Ина остана в любимия си спорт като треньор на подрастващи в „Левски-Илиана“.

В интервю за Efirbet.com Ина Ананиева говори за работата си с малките гимнастички и разкрива какво очаква от ансамбъла и двете ни състезателки в индивидуалната надпревара на предстоящото световно първенство в Япония.

Г-жо Ананиева, спортните фенове ще Ви запомнят като треньор на един незабравим ансамбъл, но след майчинството продължихте да работите само на клубно ниво. Каква е разликата?

-       Здравейте, да, така е. Много напрежение имах и огромна отговорност поемах с националния отбор и това бе нормално, когато работиш на високо ниво. Но всеки има някакъв предел и  сили. Моите се изчерпаха до Олимпийските игри в Рио 2016 година. Затова взех и това решение да се оттегля. Това, което правя сега в клуба, ми доставя невероятно удоволствие. След всяко състезание съм затрупана с трогателни картички от малките ни гимнастички. Децата са много чисти и истински. Благодарят всеки път за това, на което съм ги научила и това ме прави щастлива. На клубно ниво отговорността също е голяма. Когато става въпрос за работа с деца, трябва да си отговорен и подготвен за това.

На какво учите най-малките си състезателки?

-       На много неща се опитвам да ги науча, но по-скоро уча и помагам на треньорите. Опитът, който имам от националния тим, се опитвам да го предам на треньорите в клуба.

Кое би Ви зарадвало повече – да постигате успехи с изградени гимнастички или да формирате такива, които след време да стигнат своя спортен Еверест?

-       Всяко нещо с времето си. Като млад треньор исках бързия резултат и бях нетърпелива. След това в националния отбор, разбира се, исках високи резултати, тъй като работех с изградени спортисти. А сега, бих искала да работя с малки деца и да следя тяхното развитие до техния връх в спорта.

Имате поглед върху талантливите гимнастички у нас, има ли сред тях такива, които да станат следващите ни златни грации?

-       Имаме невероятни деца във всички клубове в страната ни. Въпрос е на правилна работа. Трябва клубовете да дават подготвени състезателки за националните отбори.

Олимпийската титла на ансамбъла привлича ли още повече малки момичета към вашия прекрасен спорт?

-       Има голям интерес към нашия спорт, но не е от тази година. Това е страхотна политика на федерацията ни да популяризира непрекъснато художествената гимнастика.

Г-жо Ананиева, след дни започва световното първенство. Ще успее ли този ансамбъл да спечели единствената титла, която му липсва – световната в многобоя?

-       Ако играят без грешка, смятам, че могат да го постигнат.

Илиана Раева каза, че новите съчетания на диамантените ни момичета граничат с фантастиката. Ще могат ли за толкова кратко време момичетата да свикнат с тях и да ги изиграят, без да сбъркат?

-       Те вече го направиха на Гран при в Марбея. Остава да го повторят и в Япония.

Мислите ли, че ще са пределно мотивирани, след като не са минали дори 3 месеца от деня, в който сбъднаха спортната си мечта?

-       Разбира се. Спортисти на това ниво винаги са мотивирани, независимо от нивото на състезанието и какво са постигнали на предното състезание.

Очаквате ли съдиите да са безпристрастни към България, след като бяха атакувани от Русия след Игрите в Токио?

-       Смятам, че съдийството ще бъде обективно. Така че нашите момичета зависят от самите себе си.

В индивидуалната надпревара може ли Боряна Калейн да влезе в тройката и да спечели отличия на отделните уреди?

-       Боряна има потенциала и възможностите да се намеси в битката за медалите. Тя вече го показа тази година на Европейското първенство във Варна. Така че смятам, че има сили.

Възможно ли е дебютантката на Шампионат на планетата Татяна Воложанина да се окаже приятната изненада?

-       Когато си дебютант, някак си отговорността не е толкова голяма, защото очакванията към теб не са огромни. Именно такива състезателки поднасят най-големите изненади. Таня също е талантлив млад състезател и безспорно има бъдеще.  

Весела Димитрова вече е подбрала момичета за следващия ансамбъл. Какво да очакваме от тях, след като последните ни два ансамбъла вдигнаха високо летвата?

-       Когато има резултати, и то не малки, очакванията винаги са огромни и това е нормално.

Бихте ли се завърнали един ден към работа с национални отбори?

-       Като треньор - не.

Какво искате да постигнете още като треньор и замисляли ли сте се докога смятате да практикувате тази професия?

-       Каквото исках да постигна като треньор, вече го направих и се чувствам напълно удовлетворена. Имам и други планове за в бъдеще, свързани с треньорската професия, но под друга форма.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez