*

ГОТОВНОСТ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

|

Учебната 2019/2020 г. ще започне на 16 септември 2019 г. във всички училища и детски градини на Община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, които няма да попречат на учебния процес.

В детските градини на общината ще се обучават над 2 300 деца. Училищният праг ще прекрачат 7 080 ученици, от които 530 са първокласници. За трета поредна година най- малките ученици ще бъдат зарадвани с подарък- книжка с пожелание, от кмета на Община Враца - Калин Каменов.

Нови 3 автобуса, които замениха амортизираните стари, ще возят безопасно и удобно учениците от село Тишевица, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство и Начално училище „Иван Вазов“.

Предстоящата седмица ще бъде направена последна проверка на дворовите пространства, спортните съоръжения и настилки за безопасното им ползване от учениците.

Държавният прием за учениците след 7 клас ще продължи до 10 септември, когато е последният срок за попълване на свободните места.

През изминалата учебна година на територията на цялата община има само един отпаднал ученик, като ще се продължи работата за запазване на тази тенденция.

 

Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България ще започне в 10:00 ч. на 6 септември 2019 г. пред паметника на загиналите във войните, известен на врачани като „Лъвчето”.

Участие в събитието, организирано от Община Враца, ще вземат представителна войскова част от Военно формирование 54 990 във Враца, духов оркестър при Народно читалище „Развитие 1869”- Враца и Врачанска Митрополия.

Исторически факти за Съединението ще припомни Луиза Тозлушка, историк и старши учител в СУ „Никола Войводов” - Враца, а слово за празника ще поднесе кметът Калин Каменов.

Вазовото стихотворение „Новото гробище над Сливница” ще прозвучи в изпълнение на актьора Борислав Борисов.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве ще отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

Пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, ще бъдат поднесени венци и цветя.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez