*

ГЛОБАЛНАТА КАМПАНИЯ # МЕ ТОО – АЗ СЪЩО!, НАБИРА СКОРОСТ

|
ГЛОБАЛНАТА КАМПАНИЯ # МЕ ТОО – АЗ СЪЩО!, НАБИРА СКОРОСТ

Лора Йордакиева е първата врачанка и първата известна българка, която намери сили да се включи в кампанията # Ме Тоо – Аз Също! Кампанията във Фейсбук, Туитър и Инстраграм, подхваната от актрисата Алисия Милано, се съотнася до жени, които знаят много добре, какво е сексуален тормоз – пристискани са за насилствени сексуални действия или са претърпели истинско сексуално насилие. За съжаление в кампанията # Ме Тоо – Мен Също!, при известната учителка по йога, писателка и философ Лора Йордакиева (позната с псевдонима Махатмадеви), нещата са в пълен пакет. Нея Също! … От най-приближените личности до Лора научихме, че когато Лора е била студентка на 19 г. и на току що навършени 21 г., два пъти с двама (нямащи общо един с друг и не-познаващи се един друг мъже), Лора е изживяла жестоко насилие, като първият път когато това й се е случило, преди инцидента, Лора не е имала никакви сексуални връзки, тъй като не е искала да реализира подобни. След инцидента, който девойчето е имало на 19 г., натам също не се е занимавало с мъже; но на 21 г., които току що е направила Лора, към нея посяга брутално и още по-жестоко втори мъж, който е познат в артистичните среди – световно известен художник и поет (българин), който хищнически се е възползвал от удобен момент … Всичкото това са истории от преди вече 20-сет години (станали в гр. София), но болката от такова нещо, едва ли има как да отмине. В онези моменти, Лора не е споделила нищо с никого, но в книгата си (с публикация от 1998 г.) „Махатма сутра. Книгата на Великият Дух“, Лора като автор (с псевдоним Махатма Кумари Девараджа; Махатмадеви), оставя скрита митологизирана автобиография, и там е записала в доста директна форма, какво й се е случило – т.е. още тогава е споделила пред света факта, че е претъпяла сексуално насилие, пък макар казано леко завоалирано творчески. Разбира се, набезите към малката сексапилна Лора, и опитите за сексуално посегателство, продължават и до днес. След онези два буквални инцидента при Лора (макар и били по-назад във времето), не малко мъже отново и отново, се пробват с по-брутални действия да притискат Лора за секс и днес. Случаите не са един и два (както заявяват роднините на писателката-философ), но най-разкъртващи за Лора, са двата й инцидента от студентските й години. Като че ли, доста преди зададената кампания # Ме Тоо – Аз Също!, от актрисата Алисия Милано, Лора Йордакиева е намерла своят начин да апелира личният си случаи в публичното пространство – наистина още 1998 г. в книга на Лора, се чете доста ясно всичко за сексуалното посегателство върху авторката; но едва в днешно време (поне донякъде), има смяна на обществените нагласи поне в посока, че да започне да се чува гласа на тези жени, които знаят какво е сексуален тормоз. Сега започваме да чуваме … може би след още 20-сет години ще започнем и да реагираме и да правим нещо в посока, да защитим тези (нашите) жени … Малко с бавен темп вървим тук, но лека по лека, се придвижваме …

   Ние забелязахме, че от преди близо три седмици в профилите в социалната мрежа на много близки и познати на Лора Йордакиева, има споделена снимка на Лора с клеймото # Ме Тоо – Мен Също! … За съжаление, и Нея Също! …  И Нея Също Така, Са Я Наранили …! Разровихме се; разпитахме наистина близките на Лора и разбрахме, че трудно, много трудно, Лора е намерила сили да оповести това # Ме Тоо – Аз Също!; да го оповести и днес. Такива неща, едва ли се признават лесно! … Когато една жена изживява сексуален тормоз, тя в доста от случаите мълчи и то по основателни за нея причини. Не се разкриват с лекота подобни неща. В днешно време, заради случаят с продуцента Харви Уайнстийн, който години подред е тормозел актриси и това се разбра наскоро, като че стана ‘модерно‘ да се говори, че ‘тази или онази жена, е имала интимно посегателство върху себе си‘ … но едва ли изтърпелите насилие, истински са във възторг, спомняйки си случките със себе си. Що се отнася до Лора Йордакиева, ние научихме, че най-близките й са разбрали доста добре, какво Лора е разказала и признала на света в една от книгите си още навремето. Приближените на Лора знаят, че раните от изживяното насилие, не са лечими за Лора; минало е време, но то не лекува. … За съжаление малките апетитни и сексуални жени са цел, а в не-рядко от случаите, явно на всяка цена

   В годните към 1995 – 1996, когато се е случило всичко така тежко в живота на Лора, самата Лора не е издала и не е доверила случките си на конкретни хора (дори на специалисти) в опита, да се оплаче или да потърси помощ; но е споделила истините си със света, чрез свое издание. Явно жестоко я е боляло, за да го направи! И сигурно и сега още я боли, за да повтори своят глас. # Ме Тоо – Аз Също!, е гласа на жените, които зоват, че така не може; че така не бива! # Ме Тоо – Аз Също!, сега не е зова на слабите, а на силните жени! Силни са, защото признават!

   Искрено се надяваме, набезите на натрапниците да стават все по-редки, а жертвите да са 0 %. Това знаем, че е невъзможно, но ни се иска! Апела # Ме Тоо – Аз Също!, всъщност не се чува, защото е хитов, а понеже има жени, които реално страдат и таят болка, която в една обща кампания, намират сили да покажат.

   Нахождащата се в Америка българка от Враца, известната йогиня Лора Йордакиева събра смелост да заяви, че е изживяла в миналото си сексуално насилие (при това, два пъти) и че и до ден днешен, към нея има опити за посегателства. Неприятен факт, но е като трън в обувката и не може да се подмине! … Дали дамите са решили дружно да се подкрепят, за да си изтръскат обувките и да изтърсят бодливата истина? Това ще помогне ли и с какво? Времето ще покаже. … Сега само явно набираме статистиката – кои са жените (жертви) и колко. Но приветстваме тези жени, които колкото и да не им е удобно, намират начин да признаят, че им се е случило да изживеят сексуален тормоз. Надяваме се, що се отнася до Лора Йордакиева, тя да бъде още по-пряма и пунктуална, и да разкаже сама подробно своята история. Дано се реши! Дано да може! И дано подобни истини и знанието, че могат да бъдат оповестявани, да спира натрапниците и да ги зачисти напълно … за да живеем в един по-добър и мирен свят, изпълнен с радост и щастливи дни!

 

 

Автор на материала: Максим Господинов за „Модерна Враца“

Фотограф на снимката: Цветан Йордакиев - StopTime

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez