*

ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР КИРИЛ ВАСИЛЕВ ПОЛУЧИ ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МВР - III СТЕПЕН

|

Главен инспектор Кирил Василев - началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РДПБЗН Враца получи днес Почетен знак на МВР - III степен за действията му при последните наводнения в Роман. Почетният знак бе връчен лично от Главен комисар Николай Николов.

"Противопожарните служби в България са в пълна готовност да реагират при възникване на горски пожари", обяви във Враца директорът  на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

Налице е договореност и със съседните балкански държави при необходимост да изпращат подкрепления за гасене на пожари от въздуха, има споразумение и с Израел, които са готови в рамките на 4 часа да изпратят подкрепление.
Главен комисар Николов обяви още, че вече се провежда обучение в Хърватия на български пилоти за гасене на горски пожари с хеликоптери. 
Това е продължение на решението на Министерски съвет от преди 3 седмици за отпускане на финансови средства за подпомагане на Военновъздушните сили с цел - оборудване на хеликоптерите „Кугър“ за гасене на горски пожари.
„Гасенето от въздуха, но това не е нещо, на което трябва изцяло да се разчита. Опитът на много богати държави при използването на противопожарната авиация доведе до ленивост. Но не става така - без човек долу на място пожар не може да бъде загасен. Такива са и упреците към колегите от Гърция, че са разчитали прекалено много на противопожарните самолети, а не на предварителната организация. Преимуществото ни пред Гърция е нашата изградена система за ранно предупреждение”, посочи още гл.комисар Николов. По думите му, българите вече стриктно изпълняват съветите на противопожарните служби, когато се налага предварителна евакуация, защото най-важното е да не се допуснат жертви.
Само след няколко дни в България ще се проведе международно учение, чиято цел е да провери дали всички министерства, ведомства и организации, имащи отношение по гасенето на горски пожар са запознати с процедурата, как се иска такава помощ, как се приема, къде се настаняват хората, как се извършва прехранването им, от къде ще се взима вода и други.    


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez