*

ГЛАСОВЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

|
ГЛАСОВЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Лидерът на френската крайнодясна партия „Национален фронт” Марин льо Пен възнамерява да възстанови смъртното наказание във Франция, ако спечели президентските избори в страната през 2017 г. Това заяви самата тя пред телевизионния канал „Франс 2” в четвъртък след варварската атака на ислямистки терористи срещу редакцията на френското сатирично издание „Шарли Ебдо”. При атентата загинаха 12 души.Марин льо Пен бе кандидат на президентските избори през 2012 г., когато постигна рекорден резултат от 17,9% подкрепа, след като получи гласовете на 6,4 милиона избиратели. Тогава тя бе трета след Франсоа Оланд и тогавашния държавен глава Никола Саркози. Социолози прогнозират че при следващия вот тя има шанс да стигне до балотаж.

„Аз лично смятам, че смъртното наказание трябва да съществува в съдебния ни арсенал”, посочи тя. „Винаги съм казвала, че френският народ трябва да се произнесе по въпроса на референдум”, допълни тя.

Смъртното наказание във Франция е отменено със закон през 1981 г. То е забранено от Конституцията на страната, както и от няколко международни споразумения, по които Франция е страна. От времето на Революцията дотогава то се е извършвало с гилотина – единственият законен метод в страната. Последната екзекуция е извършена през 1977 г.

По-рано в разговора Льо Пен коментира, че „ислямският фундаментализъм” причинява смъртта на хиляди хора по света всеки ден.

Националистическият лидер обяви още, че възнамерява да обсъди с държавния глава Франсоа Оланд мерки за защита на френските граждани от радикален ислям. Веднага след атентата в сряда Марин льо Пен произнесе пламенна реч, в която нарече радикализма „отвратителна идеология”.

„Не бива да се боим да кажем, че това е терористична атака, проведена в името на радикалния ислям”, посочи още лидерът на „Националния фронт”. „Свърши времето на отричането и лицемерието. Крайното противопоставяне на ислямския фундаментализъм трябва да се прокламира високо и ясно”, категорична бе още председателката на френската крайна десница.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez