*

ГИМНАСТИЧКИТЕ НА ЖКХГ „АНЕЛИЯ“ (МЕЗДРА) ПОЛОЖИХА УСПЕШНО ИЗПИТ ЗА ПЪРВО СПОРТНО-ТЕХНИЧЕСКО НИВО

|

27 гимнастички на ЖКХГ „Анелия“ (Мездра) на възраст от 7 до 14 години положиха успешно изпит за Ниво 1 от Програмата на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) „Спортно-технически нива в художествената гимнастика „Златна роза“. Той е задължителен за всички подрастващи грации, за да бъдат картотекирани и да участват в състезанията от Държавния спортен календар на БФХГ.

Изпитната комисия бе в състав: Мария Петрова - вицепрезидент на БФХГ и президент на Техническия комитет на European Gymnastics, Мария Кънчева, член на Треньорската комисия към БФХГ и Любомира Казанова - треньор на ансамбъла жени на СК „Левски Илиана“, държавен шампион за 2019 г.

Спортно-техническите нива „Златна роза“ на БФХГ представляват система за оценяване на подготовката, подобряване на техниката и уеднаквяване изпълнението на основни упражнения в художествената гимнастика при най-малките, разработени от Мария Петрова, Мария Гатева и Мария Кънчева. Те са още една възможност за изява на всяко момиче и признание за труда, както на гимнастичките, така и на треньорите, които работят в клубовете.

В програмата са включени 10 нива, които покриват четири вида подготовка: техническа с тяло и уред, физическа, танцова и музикално-творческа подготовка. Във всяко ниво се съдържат 10 основни групи упражнения - положения и позиции, стъпки, вълни, равновесия, въртения, скокове, акробатични упражнения, тестове за физическа подготовка, техника с уред и музикално-творческа задача.

Всяка гимнастичка, положила успешно изпита за съответното ниво, получава сертификат и специална шнола - розичка в цветовете на дъгата, която ще краси косите на отличилите се и ще показва нивото, до което са достигнали - индиго, виолетова, синя, зелена, жълта, оранжева и червена. Последните три шноли са с цветовете на медалите - бронзова, сребърна и златна. Така всяка малка грация ще се стреми да подобрява нивото си, докато се окичи със златна шнола.

Снимки: Anna Nedkova Photography


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez