*

ФК"ЛЕВСКИ" ЗАГУБИ ОТ ОТБОРА НА ЗАКРИТ ДО 1992 г. ГРАД В КАЗАХСТАН /видео/

|

"Левски" отново стана за смях, записвайки пореден резил в евротурнирите. Трагично слабият отбор на Николай Митов загуби с 0:2 гостуването на Иртиш. След краха в решителния мач в Павлодар българският гранд рано-рано напусна Лига Европа, отпадайки още в първия квалификационен кръг.

Задаващото се сгромолясване на "Левски" се усети още преди седмица на "Герена", когато селекцията на Митов не успя да победи и завърши 0:0 с бойкия казахстански тим, заемащ 6-ото място в първенството на азиатската страна. В София Базил Де Карвальо лиши "сините" от успеха, пропускайки дузпа. Днес щастието и късметът тотално бяха загърбили "Левски", който дори можеше да запише още по-катастрофална загуба.

Футболистите на Иртиш започнаха вихрено двубоя, окуражавани от верните си привърженици, заели места на стадион "Централний". Още в 6-ата минута Камлодин Мирзаев наказа Пламен Илиев, а в 13-ата казахстанците поведоха с комфортното 2:0 след гол от дузпа на Улугбек Бакаев. Наказателният удар беше отсъден за нарушение на Даниел Димов. Централният защитник на "Левски" получи директен червен картон за действието си и задачата на "сините" стана много-много тежка. Численото превъзходство на домакините си каза думата и до края те изпуснаха още няколко изгодни положения за гол, докато трагично слабите футболисти на Митов, облечени днес в жълто, така и не затрудниха казахстанците и заслужено се сбогуваха с Европа.

Загубата се очаква да доведе до нови сътресения на "Герена", като първият изхвърчал ще е Николай Митов. * * * Павлодар e град в Североизточен Казахстан, административен център на Павлодарска област. Населението на града през 2012 година е 360 050 души.

Градът е разположен на 350 km северно от републиканската столица Астана, 350 км югоизточно от руския град Омск, по течението на река Иртиш.

Градът е основан от сибирските казаци през 1720 г. като военен пост Коряковский - име, произлизащо от близко разположено езеро, от чиито води се е добивало сол. Поселението си остава малко казашко градче до 19 век, когато солодобивната дейност се развива и същевременно в района започнал добив на олово, мед и сребро. Това развитие на града води до придобиване на самоуправляващ се град през 1861 г. Градът получава името Павлодар - подарак от Павел, в чест на новородения принц Павел Александрович.

Градът обаче остава непривликателен, изложен на суша, пясъчните бури на степстепите, с къщи от глина, без павирани улици и оформена централна градска част. Единствените по-забелижителни здания са църквите и джамиите в града. Те обаче стават жертва на атеистичната политика на СССР и са унищожени през 1930-те год.

През 1955 г., със започването на кампанията на Никита Хрушчов за овладяване на целината, започва развитието на модерен Павлодар. Множество младежи от всички части на СССР се преселват в града, в който се установява процес на индустриализация и изграждане на нова модерна за стандартите на СССР инфраструктура. Градът е забранен за чужденци до 1992 г.

След падането на съветския режим, в Павлодар се провеждат множество културни мероприятия, изграждат се паркове, фонтани, църкви, Голямата джамия на Павлодар, крайбрежната дига на Иртиш. Понастоящем градът е важен икономически център на страната.


ОЩЕ ОТ "С/ЪС/ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez