*

ЕВТАНАЗИРАТ ВСИЧКИ ПРАСЕТА В ОБЩИНА МИЗИЯ

|
ЕВТАНАЗИРАТ ВСИЧКИ ПРАСЕТА В ОБЩИНА МИЗИЯ

Всички прасета на територията на Мизия и селата Съраево, Гложене и Хърлец отиват курбан на откритото огнище на африканска чума вчера. Това съобщиха днес на извънредно заседание на епизоотичната комисия във Враца. Вече са евтаназирани и загробени първите 4 животни, при които е установено заболяването. Те бяха открити от ветеринар в нерегистрирано стопанство в Мизия. Междувременно в града са взети крути мерки за сигурност срещу разпространението на заразата, извести кметът на общината д-р Виолин Крушовенски.

"Съгласно изискванията на агенцията за безопасност на храните, обособяваме нови КПП-та на всички входно-изходни артерии на Мизия. Ще се призовават водачите да намлят скоростта и ще се правят детайлни проверки за риск от пренос на заразата. Взети са и сериозни мерки за дезинфекция на района, а общински ескперти проверяват вички домове и дворове съвместно със служители на БАБХ", описа ситуацията кметът на Мизия.

От утре започва евтаназията на всички прасета в радиус от 3 км от регистрираното огнище. Междувременно в 10-километровата контролна зона, която включва селата Софрониево, Крушовица, Селановци, Бутан и град Оряхово, ще се вземат кръвни проби от животните, за да се провери дали има и други заразени. 

Призовават се стопаните да прасета да съдействат на властите и да унищожат месото, добито от изколване на свине. заразата в него е изключително устойчива - до 100 дни в суров продукт и над 1000 дни - в замразено състояние, посочиха от агенцията по храните. Особено внимание се обръща на ловните дружинки, които отстрелват диви свине или се натъкват на части от трупа на вече убити такива. Те трябва да сигнализират на обявения телефон за сигнали.          

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez