*

ЕВГЕНИ КУЧКОВ ПОДРЕДИ В ОБЩИНА МЕЗДРА КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА „МАЙСТОРИ НА ГРАФИКАТА И РИСУНКАТА“

|

В навечерието на Рождественските празници самобитният мездренски художник Евгени Кучков подреди в Община Мездра Коледна изложба „Майстори на графиката и рисунката“.

Експозицията включва 10 творби на един кубински и на седем български автори от личната колекция на Кучков, създадени с различни графични техники - офорт, литография, графит, суха игла, туш и перо: „Куба“ на Х. Гомес, „Портрет“ на Евгений Босяцки, „Мивка“ на Атанас Яранов-Шаро, „Портрет на Евгени Кучков“ на Цветко Йорданов, „Вдъхновение“, „Устрем“ и „Светове“ на Тошо Динов, „Панагюрище“ на Иван Толев, „Офорт“ на Павел Николов и „Свещ“ на Боян Петров.

„Една част от тези великолепни творби красяха ателието ми и моя дом, сподели при откриването на изложбата Евгени Кучков. А останалите бяха запокитени в папки, куфари, прашасали…. Преди около месец направих „оборка“ на ателието си и реших, че си заслужава да видят бял свят.

Всяка една от тези творби, сама по себе си, е уникална и много, много ценна. Сред авторите има класици на българската живопис като Евгений Босяцки, Атанас Яранов-Шаро и други - хора, с които можем само да се гордеем. За съжаление, повечето от тях вече не са между живите…

Имам още четири разкошни графики, които обаче не можах да ги открия… Една от тези графики е на талантливата мездренската художничка и поетеса - юристката Веселка Иванчева, Бог да я прости!

Предоставям тези творби на Вашето внимание, защото ми харесват и смятам, че ще предизвикат интереса на ценителите на Прекрасното.“

Кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари на Евгени Кучков за това, че е „запазил светлото в себе си“ и за усилията, които полага години наред в сферата на изкуството. Той му подари бутилка марково червено вино „Bordeaux“ и му пожела догодина по време на Празниците на културата „Мездра-май“ да подреди своя самостоятелна изложба.

По случай наближаващите светли християнски празници Кучков и Николай Николов, гл. експерт „Информационни технологии и системи“ в Общинската администрация, дариха на Храм „Св. ап. Петър и Павел” в с. Ребърково оригинална икона на светите първовърховни апостоли. Дарението прие отец Пламен Кръстев, енорийски свещеник на селото и председател на Църковното настоятелство, който благодари сърдечно и пожела: „На многая и благая лета!“.

Изложбата „Майстори на графиката и рисунката“ може да разгледате всеки делничен ден на втория етаж в сградата на Община Мездра.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez